Isnin, 31 Januari 2011

MCA Liabiliti Dalam Barisan Nasional


Sejauhmana dan sekuatmana agaknya aura MCA dalam memenangkan calon UMNO atau MIC jika bertanding di atas tiket Barisan Nasional? Disebalik kita sibuk memperjuangkan ideologi pemerintahan berdasarkan mesra Islam, mesra pembangunan, mesra rakyat, satu Malaysia dan rukun negara, MCA dilihat sering menganggu dengan menimbulkan isu yang tidak selari dengan kehendak Barisan Nasional.

Keputusan di Tenang, memang memenangkan BN namun gagal menarik undi Cina kepada BN. Hampir 70% undi Cina kepada PAS. Aura MCA terus dipersoalkan lagi apabila dilihat tren kaum Cina memangkah Barisan Nasional semakin pudar malahan biar apapun toleransi yang dilakukan Perdana Menteri kepada kaum Cina termasuk mengadaikan kuota biasiswa JPA dan pengambilan kakitangan awam, kaum Cina dilihat masih tidak berterima kasih. . Benar apa yang dikatakan seorang blogger, BN hanya membela biawak hidup (MCA) kerana selepas PRU 12, MCA gagal memenangi kerusi yang banyak tetapi kerana sikap tolerasi dan semangat perkongsian kuasa, pemimpin MCA turut diangkat menjadi menteri. Jasa ini sepatutnya dikenang oleh mereka. MCA dan kaum Cina bagaikan naik tocang dan memijak kepala apabila semua toleransi itu dilupakan apabila menjelang pilihanraya

Kaum Cina masih tidak puas. Jika bagi betis mereka dambakan peha. MCA dalam BN juga tidak pernah puas di dalam agenda demokrasi dan pengkongisan kuasa diantara UMNO, MIC dan parti komponen lain. Kaum Cina dan MCA sering mengkritik agenda Ketuanan Melayu sedangkan mereka sendiri terutama DAP terang-terangan mendaulah Ketuanan Cina. Inilah perkara yang kaum Cina gagal perolehi jika MCA terus dipilih. Barisan Nasional sentiasa menekankan aspek ketuanan Melayu apabila hanya pemimpin dari UMNO sahaja boleh mengisi kerusi Pengerusi BN dan Timbalan Pengerusi BN.

Pakatan Rakyat memiliki agenda pakatan syaitan yang bakal meruntuhkan kuasa politik Melayu dlihat peluang paling utuh bagi memartabatkan Ketuanan Cina. Disebabkan itu, biarpun calon yang bertanding itu dibawah tiket PAS, mereka nampak PAS tidak lebih hanya kuda tunggangan taraf pencacai taik, dan DAP-lah tuan yang bakal menjulang kaum Cina ke persada tertinggi negara. Pemimpin dan penyokong PAS yang bahalul dan otak tahap anjing kurap masih tidak sedar mereka sebenarnya hanya dijadikan alat bagi membolehkan DAP berkuasa. 

Selepas pelbagai cara semua pihak bagi menyedarkan PAS yang masih tidak sedar dengan agenda ini, PAS masih tetap berdegil. Di dalam PAS sendiri ada pemimpin erdogen PAS yang sudah dirasuk Anwar sering bersangka baik kepada DAP. Sedangkan DAP punya agenda jahat sejahat agenda Lee Kuan Yew mahu mengeluarkan Singapura dari Malaysia.

Jadi selepas kita lihat beberapa siri pilihanraya kecil, dapat disimpulkan bahawa sokongan kepada UMNO semakin pulih tetapi yang masih nazak adalah MCA. Paling malang, mereka masih tidak sedar apabila pemimpin MCA sendiri tidak rancak melakukan perubahan seakan mereka sudah mati akal untuk terus bersama di dalam BN.

Renung-renungkanlah.

Penulis,

4 ulasan:

Angela berkata...

Jangan suka menyalahkan MCA, mereka masih bersama2 dalam BN. Yang salah bukan MCA, tetapi sikap kaum Cina yang dipengaruhi oleh DAP dan PR. Dari dulu lagi orang cina dalam bandar ni banyak sokong DAP, dan apabila PR diwujudkan, mereka sokong PAS dan PKR. MCA dah buat yang terbaik, tetapi macam mana nak tukar pemikiran orang cina di bandar? Dengan menyalahkan MCA, kamu telah menyinggung rakan BN. Kita perlu MCA sebagai rakan, sejak Merdeka lagi, mereka adalah rakan seperjuangan Merdeka, mereka sokong kita. Kita jangan salahkan MCA, kita salahkan DAP dan PR. Kita mesti ada semangat rakan seperjuangan, tidak kira menang atau kalah. Undi cina di Tenang 40%, which is GOOD, sebab kalau ikut ramalan pembangkang, undi cina untuk BN hanya 15%. Jadi, please be positive, jangan keluarkan kenyataan-kenyataan yang negatif. Sekian, Terima Kasih.

Tamingsari berkata...

Angela...

TQ sbb bagi pandangan. Tapi sudah lebih 3 tahun MCA membebani BN dengan isu ketidakkepercayan orang Cina kepada mereka.

Sy cabar kepada MCA, buktikan mereka masih releven dengan mencari formula untuk tarik sokongan orang Cina.

Itu saja.

irs-Hursaini berkata...

Saya rasa aura MCA di Tenang tidak sehebat di Galas.. Di Galas, MCA bergerak cukup tersusun dan agresif. Dari sini saya melihat MCA seakan2 mendapat auranya kembali.

Tetapi kenapa tidak di Tenang. Ada yang memberitahu, pondok parti MCA di tenang sepi dan tiada aktiviti bukan seperti DAP dan pakatannya.

Dalam kemenangan di Tenang, BN kalah dari undi kaum Cina.

SiLekiu berkata...

MCA adalah parti Cina yang dulu di pelopori oleh Tokey Cina. Yela masa sebelum merdeka dulu Cina yang lain cuma kuli tin mines saja.

Dan Cina2 ini dimasukan kedalam New Villages kerana menyokong komunis.

Jadi sekarang MCA sudah tak ada peranan lagi kerana semua Cina dah kaya atau jadi upper middle class. MEreka menyokong budaya Cina dan bahasa ibunda mereka yang berasal dari tanah bonda mereka Cina.

MCA sekarang merupakan golongan capitalis Cina satu kumpulan terburuk. Kapitalis Cina yang mengaut aset 40 billion, 20 billion atau 10 billion mcm YTL sape nak sokong kerana membebankan rakyat melalui bil TNB.

Mereka adalah golongan kapitalis paling buruk dan hanya mementingkan diri mereka dan tidak patut disokong oleh orang Melayu sendiri atau UMNO.

Kita miskin mereka kaya kerana incompetent pemimpin UMNO seperti Mahathir yang memberi mereka monopoli yang bertentangan dengan PErlembagaa Tanah Melayu.

Kita ingat MCA Cina baik tapi mereka ini penipu dan korup seperti Ling Liong Sik.

Zaman UMNO memberi projek kepada Cina MCA telah berlalu. Melayu tak perlu MCA kerana mereka tidak ada idiologi selain dari materialistik.

Monopoli dan lesen Cina2 ini yang bertentangan dengan PErlembagaan mesti dikaji dan di tarik balik.

Jika perlu konsep Chinese New Villages perlu dihidupkan semula untuk mengawal kerakusan mereka seperti yang dibuat oleh British dulu.

Recent Posts Widget

Tag

PAS Sesat (152) Anwar Al Juburi (91) Isu Semasa (77) Kelantan (69) PKR Reput (60) DAP Laknattullah (56) Pakatan Rakyat (54) Sukan (45) ilmu (45) DS Najib (31) Umno (31) Antarabangsa (28) BN (28) Galas (26) Nik Ajis (26) Selangor (26) Dasar Kerajaan (25) Ekonomi (25) P.Pinang (20) Seni Kreatif (20) Bersih 2.0 (19) Kematian (19) Jenayah (16) PRK DUN Tenang (16) Blogger Songsang (14) Ex-PKR (14) Pengkhianat (14) Tragedi Lahad Datu (14) Blogger Berjuang (13) Pendapat (13) Tun Mahadhir (12) Bajet 2011 (11) Penjawat Awam (10) Batu Sapi (9) Islam (9) Media Pembangkang (9) Banjir2014 (8) Korup@UMNO (8) Mahkamah (8) K.Lumpur (7) Kedah (7) Media Perdana (7) BTN (6) NajibMO1 (6) PDRM (6) PRU 13 (6) Rasis (6) bah2014 (6) Parlimen (5) Perak (5) Bencana (4) Demo 901 (4) Ketuanan Melayu (4) Mahasiwa (4) PRK DUN Merlimau (4) QZ8501 (4) SPR (4) Johor (3) Melaka (3) PRK DUN Kerdau (3) Perlembagaan (3) Tun Abdullah (3) AES (2) AFF SUzuki 2014 (2) AirAsia (2) BN@Beban Negara (2) Cina (2) Demo 311213 (2) Hudud (2) Kesultanan Melayu (2) MCA (2) Menteri BN Bodoh (2) PAP Laknattullah (2) Perkasa (2) Polis (2) Sabah (2) Ulama (2) Video Seks Anwar (2) prayforQZ8501 (2) #prayforQZ8501 (1) APCO (1) DYMM Agong (1) Dunia (1) IsraelvsGaza (1) Kafir Laknattullah (1) Kampus (1) Kartunis Celaka (1) Kemalangan Ngeri (1) Liwat 2.0 (1) MH17 (1) MH370 (1) MIC (1) Militan IS (1) Moral (1) Mustapa Mohamed (1) N.Sembilan (1) PAU 2016 (1) Pahang (1) Pendidikan (1) Perlis (1) PrayforGaza (1) RM-Dollar (1) Rosmah Perosak (1) Sarawak (1) Sayang Malaysia (1) Sejarah (1) Suruhanjaya Antara Agama (1) Tidakpadaonani (1) Tun Hussein Onn (1) Twitter (1) Wira (1) kesihatan (1) najibrazak (1)

Terkini di Blog Chedet (Tun Dr. Mahathir Mohamed)

Terkini Di Ceciter Seram

malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif