Isnin, 27 September 2010

Anwar Fitnah Media Malaysia : Umpama Simbah Minyak Dalam Api.

Anwar begitu kejam menfitnah media Malaysia dengan isu yang berat iaitu : kononnya media Malaysia telah memberi liputan berat sebelah mengenai perkembangan berita mengenai Indonesia.

Tindakan si kitol ini mungkin jalan terakhir selepas kecelaruan di dalam pemilihan PKR semakin mencelarukan kepala otaknya.

Namun, tindakkannya mengaibkan media negara sendiri malah menceritakannya pula kepada negara yang kini sedang rancak mahu mengayang Malaysia tidak ubah seperti mahu menyimbah minyak ke dalam api walaupun apa yang ditomahkan jauh sekali dari kebenaran.

Anwar mengambil contoh soal rasuah yang mana media Malaysia didakwanya tidak pernah melaporkan berita mengenai peranan Komisi Pemberantasan Korupsi (KPK) dalam membanteras kegiatan itu di Indonesia, seolah-olah semua orang Indonesia melakukan korupsi.

"Padahal Malaysia juga korupsi, tapi korupsinya lebih canggih kerana pakai cara Inggeris, kalau Indonesia masih pakai cara Belanda," katanya lagi.

Malah Anwar ketika menjawab soalan pemberita menyatakan, sekiranya terpilih sebagai Perdana Menteri Malaysia, beliau akan mengambil tindakan keras terhadap mereka yang melakukan kezaliman terhadap TKI dan menyelesaikan masalah sempadan maritim Indonesia-Malaysia sesuai dengan perlembagaan.

"Kita tidak jamin kekerasan itu dihentikan sama sekali, yang boleh kita jamin we will take action, keras," ujarnya lagi.

Berita mengenai tenaga kerja Indonesia (TKI) juga sangat memencilkan perantau asal Indonesia dan media hanya melaporkan berita negatif dilakukan.

Menurutnya, media Malaysia hanya melaporkan kes yang dilakukan TKI walaupun ia sangat sedikit berbanding yang dilakukan rakyat Malaysia sendiri.

Anwar juga turut menyalahkan UMNO sebagai cuba menjejaskan hubungan Indonesia-Malaysia dengan menyebarkan ketakutan.
Katanya, kecenderungan UMNO memanfaatkan isu ini menyebabkan sentimen negara menjalar kepada masyarakat

Menurut Buletin Utama TV3 semalam Anwar berkata demikian ketika berucap dalam majlis 'Reformasi Politik dan Demokrasi di Malaysia, Menuju Persahabatan Setara Indonesia-Malaysia' di Hotel Four Seasons di Setiabudi, Jakarta Selatan, semalam.


Kata Taming Sari: Bapak-bapak, ibu-ibu di Indonesia, Anwar memang seorang pengkhianat yang bisa ngomong apa saja demi meraih sokongan Indonesia asalkan dia boleh bisa jadi Perdana Menteri. 

Dia ini layaknya duduk di dalam penjara saja kerana suka bikin susah dan mengapi-apikan orang. 

Kain dia pun penuh dengan najis, sibuk mahu basuh kain orang. 

Busuk punya Anwar. Jangan bisa ditipunya ya. 

Wallahhualam. 

Penulis,


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif