Selasa, 28 September 2010

Media Baru Masih Dikuasai Pembangkang?

Suatu revolusi baru bakal tercipta kepada dunia media cyber selepas dilihat kesannya pada PRU12, media alternatif yang dulunya dikuasai oleh pembangkang namun kini pihak pro kerajaan sudah mula mendominasi pembaca cyber kini. 

Bukan kenyataan ini cuba mendabik dada atau cuba mengangkat bakul sendiri, namun jika kita perhatikan secara realistik, memang ada banyak perubahan yang dapat kita lihat selepas Barisan Nasional sedar, pengaruh media alternatif amat penting bagi mencorak ideologi masyarakat terutamanya golongan muda. 

Dengan kewujudan pelbagai blog pro kerajaan yang bersatu dibawah pelbagai kumpulan blogger menyaksikan kekuatan info dan fakta terkini dapat disebarkan dengan cepat. Tambahan pula dengan bantuan sokongan Facebook dan Tweeter, maklumat tersebut bertambah laju disebarkan. 

Satu lagi fakta yang perlu diakui adalah, pihak pembangkang atau Pakatan Rakyat terlalu banyak isu untuk diulas dan dikritik sehinggakan blog pembangkang kini berkerja hanya menjawab segala tuduhan pro kerajaan dan tidak sempat mencari isu di pihak kerajaan.

Dari hari ke hari, pelbagai isu baru tercetus dan hampir setiap jam, posting terbaru blog pro kerajaan akan berkisar kepada pekara-pekara baru berkaitan Pakatan Rakyat.

Jesteru itu, dapat disimpulkan bahawa, pembangkang pasti buntu untuk mencari jalan bagaimana lagi mahu menabur fitnah dan tomahan kepada kerajaan apabila menjelang PRU13 nanti.

Apakah dengan berharap kepada media sedia ada dan blog-blog lapuk penjilat-penjilat mereka mampu dijadikan senjata untuk menentang arus perubahan di dalam arena media baru yang sudah dikuasai pro kerajaan.

Bagi semua sahabat blogger, marilah kita sama-sama bersatu untuk terus mempertahankan apa yang sudah dicapai oleh orang terdahulu kerana janganlah apabila ia sudah hilang nanti, barulah kita hendak menghargainya. Dikala itu sudah tidak ada gunanya lagi.

Apa dia yang perlu dipertahankan? pastilah sebuah kemerdekaan, kedaulatan dan keistimewaan serta ketuanan Melayu.

Walllahhualam.

Penulis,

1 ulasan:

paklob berkata...

eja sari tu salah. sot ke sin?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif