Selasa, 28 September 2010

PAS Pusat Minta Serahkan Kerusi DUN Galas Pada PAS

Takkan belum bertanding sudah menyerah, malah merayu seperti itu?


Pas Pusat menyarankan supaya Barisan Nasional (BN) berkompromi dengan menyerahkan kerusi kepada parti Pas pada pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

Timbalan Setiausaha Agung Pas Pusat, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, langkah itu perlu demi perpaduan Melayu dan mengelakkan pergeseran politik terus berpanjangan antara kedua-dua parti induk orang Melayu itu.

Katanya, adalah wajar jika kedua-dua parti itu tidak bertanding pada pilihan raya kecil itu jika ingin melihat perpaduan di kalangan orang Melayu yang menjadi agenda utama negara.

“Bagaimanapun, adalah lebih baik jika kerusi itu diserahkan kepada Pas memandangkan kerusi DUN itu disandang oleh calon daripada parti berkenaan,” katanya kepada pemberita ketika ditemui pada sidang media di Pameran Tortura iaitu alat penyeksaan di zaman pertengahan Eropah di Muzium Negeri, di sini, hari ini.

Chek Hashim Sulaima, 46, daripada Pas, meninggal dunia akibat barah usus di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur, semalam.

Pada pilihan raya umum ke-12 pada 2008, Chek Hashim memperoleh 4,399 undi mengalahkan calon BN, Mohd. Saufi Deraman dengan majoriti 646 undi.

Kata Taming Sari: PAS tidak patut meyarankan sedemikian. Malaysia ini mengamalkan konsep demokrasi dan apabila sesuatu kerusi DUN atau Parlimen kosong atas sebab-sebab tertentu, Pilihanraya kecil wajib dilaksanakan. 

PAS harus sedar, pada tahun 2004, BN pernah meyandang kerusi DUN Gallas sebelum tewas pada PRU12.

Ada berberapa kemungkinan PAS mahu menyarankan sedemikian dan antaranya adalah mungkin bajet mereka sudah tiada. Jadi, mereka cuba berselindung dari kenyataan itu.

Alasan perpaduan Melayu langsung tidak boleh digunapakai kerana sebelum ini PAS tidak pernah terfikirpun ke arah itu malah Musyidul Amnya pun tidak bangga menjadi Melayu, mengapa sibuk nak perjuangkan perpaduan?

Kalau taknak bertanding, serahkan sahaja kerusi DUN Galas Pada BN.

Taming Sari pasti, jentera BN sudah bersedia untuk merampas kembali kerusi DUN Galas demi terus memperjuangkan hak rakyat secara adil dan saksama.

Wallahhualam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif