Jumaat, 24 September 2010

Surcaj Pembaziran Air: Wujudkah Pembaziran atau..........?

 Isu kenaikan tarif atau surcaj pembaziran adalah satu keputusan yang tidak adil kepada rakyat pulau pinang. Kerajaan Guan Eng yang terkenal sebagai kerajaan yang tidak berakuantabiliti telah menguatkuasakan arahan ini dan pastinya ia akan terkesan kepada pihak-pihak tertentu.

Mangsa kepada keadaan ini pasti buat rakyat yang punyai keluarga yang ramai,bayangkan satu rumah lebih dari 8-9 orang,sudah pasti pengunaan air adalah tinggi.Masjid dan rumah ibadat lain.Perniagaan yang memerlukan air yang banyak sudah pasti akan terkesan akibat kenaikkan tarif ini.


PBA dibawah kerajaan negeri ternyata gagal diurus dengan baik. Cekap ,Akauntabiliti dan Telus hanyalah retorik . Pada 2007 keuntungan dicatatkan berjumlah RM43.9 juta,ini satu peningkatan yang amat tinggi ketika pemerintahan dibawah kepimpinan BN.Inilah bukti dibawah kerajaan BN pengurusan yang baik berjaya memperolehi keuntungan yang tinggi pada masa yang sama langsung tiada kenaikkan tarif air.

Pada 2008 sejak pemerintahan pakatan haprak PBA dipengerusikan oleh Guan Eng sendiri telah mencatatkan keuntungan yang menurun kepada RM31.3 juta. Pengurusan PBA dibawah akauntan buruk berlidah biawak ini bukan bertambah baik malah makin teruk apabila pada tahun 2009 keuntungan menurun lebih dari pada 50% kepada RM14.8 juta.

Inilah hadiah pakatan kepada rakyat Pulau Pinang. PBA satu syarikat milikan kerajaan negeri mengalami kerugian yang besar dibawah sistem CAT Guan Eng.Ini ternyata satu kegagalan dibawah urus tadbir yang benar benar tidak Cekap, Akauntibiliti yang lemah dan langsung tidak Telus.

Ketua menteri berlidah biawak ini memberikan alasan kononnya kenaikkan tarif adalah untuk menghukum penguna air.Sebaliknya tidak mendedahkan sebab yang sebenar mengapa pihak PBA perlu menaikkan tarif air.

Sudahlah gagal menunaikan janji pilihanraya,sebaliknya mungkir janji dan telah menyusahkan rakyat.Inikah contoh kerajaan negeri yang berkebajikan? Pisau nampak kerajaan negeri ini lebih kepada berkeanjingan yang membuli rakyat negeri Pulau Pinang.

Sumber: Pisau.net

Kata Taming Sari: Sikap kerajaan negeri yang memutarbelitkan fakta dan pantang ditegur menyebabkan mereka sering menyalahkan rakyat apabila wujud sesuatu isu di negeri tersebut.

PRU13 nanti tak reti-reti nak tukar kerajaan.

Wallahhulam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif