Jumaat, 29 Oktober 2010

Nurul Izzah Bernafsu Besar : Tapi Cepat Klimaks "Diusik" Saifuddin Nasution

Nurul Izzah amat marah. Impiannya bagi menduduki kerusi no. 3 PKR semakin membara. Dia tahu, bermodalkan wajahnya yang 'ayu' itu dia bakal dinobatkan sebagai Naib Presiden PKR.  

Walaubagaimanapun dia telah mempertikaikan perubahan pada aturan nama calon-calon yang bertanding kerusi tersebut. Diumumkan dua hari sebelum proses pengundian pusat bermula. Senarai perubahan ini diendoskan oleh Saifuddin Nasution.

Ahli Parlimen Lembah Pantai ini berkata senarai baru yang dikeluarkan semalam, dua hari sebelum ahli-ahli parti itu keluar mengundi memilih kepimpinan pusat, secara berperingkat-peringkat, “agak sedikit membimbangkan”. 

Sebanyak 69 cabang PKR akan keluar mengundi hujung minggu ini, sebahagian daripada tiga peringkat pengundian yang dijadualkan. 

Menurut kenyataan Izzah di The Malaysian Insider :
"...........“Saya telah dimaklumkan bahawa pada 27 Oktober (semalam) bahawa ibu pejabat parti telah mengumumkan senarai baru yang mengandungi perubahan aturan nama calon-calon naib presiden pada kertas undi (yang dikeluarkan).
“Saya cuma ingin menyatakan yang situasi ini agak sedikit membimbangkan, atas dua sebab,” kata Nurul Izzah dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Wakil beliau, Mohamed Siddik Mohamed Ibrahim menyerahkan surat minta penjelasan daripada Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail di ibu pejabat PKR di sini kira-kira 12.30 tengah hari tadi.
Nurul Izzah berkata senarai muktamad calon-calon yang bertanding jawatan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) telah dikeluarkan pada 24 Oktober lalu.
“Pengumuman senarai muktamad terbaru pada 27 Oktober, yang mengandungi perubahan aturan nama calon-calon dalam kertas undi, meletakkan tanda tanya pada senarai muktamad pertama tadi.
Pada senarai dikeluarkan 24 Oktober lalu, nama beliau diletakkan sebagai calon nombor dua atas nama “Anwar, Nurul Izzah” selepas Ansari Abdullah.
Bagaimanapun senarai dikeluarkan semalam menunjukkan namanya berada di tangga kesembilan atas nama “Nurul Izzah Anwar”.
Difahamkan jawatankuasa pemilihan pusat menentukan aturan nama calon mengikut susunan abjad. Berdasarkan maklumat borang penerimaan pencalonan, Nurul Izzah memohon agar nama pada kertas dicetak sebagai “Anwar, Nurul Izzah”..........."

Berdasarkan kenyataannya, jelas Izzah memang beriya-iya untuk menang jawatan itu. Dia sendiri yang meminta kepada urusetia pemilihan untuk mengunakan nama "Anwar, Nurul Izzah". Ini kerana, mengunakan abjad "A" di hadapan, nama Izzah akan berada di kedudukan no. 2. Jika dia mengunakan nama "Nurul Izzah Anwar", kedudukannya jatuh ke tangga ke 9. 

Bagi Izzah, No. 9 hanya menyebabkan orang tidak memangkahnya kerana nombor itu terlalu kebawah dan sukar dikesan pengundi. 

Mana ada di Malaysia ini dalam apa-apa pun keadaan kita meletakkan nama bapa di depan. PKR dan Nurul Izzah sengaja mengikut sesuka hatinya menjadikan perlembagaan mereka ibarat karangan kosong yang boleh dipadam-padam dan diubah-ubah. Jelas, perlembagaan mereka tidak telus dan tidak konsisten. 

Izzah yang bernafsu besar ini telah menghantar surat bantahan kepada Saifuddin Nasution kerana mengubah saat akhir senarai nama di atas kertas pencalonan Naib Presiden. Saifuddin yang sengaja mengusik Izzah tidak menyangka, Izzah cepat klimaks dan cepat teransang apabila bereaksi sedemikian rupa. Jika Saifuddin teruskan juga mengayuh permainan ini, maka makin banyak lagi air Nurul Izzah yang akan tumpah. 

Izzah punya harapan tinggi agar permainan ini dihentikan supaya apabila menjelang pemilihan nanti dia mahu kehendaknya dijelmakan. Walaubagaimanapun, Izzah perlu akui, kuasa dalam menentukan senarai calon terletak di tangan Saifuddin Nasution selaku Setiausaha Agong. 

Wallahhualam.

Penulis,

  

2 ulasan:

Anak Lenggong berkata...

Suruh nurul anak nuar tu belajar dulu sepak terajang politik...ni tak bulu karat pun baru tumbuh dah nak tunjuk lagak...pastu nak berlagak bijak sampaikan perlembagaan negara pun tak tau...timi ni suruh dia dok ngangkang jee...

Tanpa Nama berkata...

Tahniah Nurul Izzah walaupun masih muda tapi mampu menunjukkan taring...jangan risau cacian manusia..anda telah dipilih oleh RAKYAT dan ALLAH telah menentukan anda berada disitu..InsyaALLAH..ALLAH ada bersdama kita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif