Sabtu, 9 Oktober 2010

T.Murugiah Pula "Mengesyaki" BTN Rasis

Menurut laporan Bernama,

Biro Pengaduan Awam akan menyiasat dakwaan bahawa Biro Tata Negara (BTN) menggunakan buku perlembagaan palsu semasa mengendalikan satu kursus di Johor baru-baru ini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk T Murugiah.

Beliau berkata kerajaan memandang serius perkara itu kerana isi kandungan perlembagaan itu menyentuh sensitiviti kaum.

"Kerajaan telah mengarahkan BPA untuk menjalankan siasatan termasuk mengenal pasti penulis buku berkenaan. Buku tersebut dipercayai diedar dan digunakan sebagai rujukan dalam ceramah anjuran BTN itu.

"Bagaimanapun kesahihan perkara itu hanya akan dapat ditentukan sebaik selesai siasatan," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog anjuran Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional di Ipoh hari ini.

Murugiah berkata beliau mengetahui perkara itu berikutan laporan seorang peserta yang mengikuti kursus berkenaan.

"Peserta terbabit berasa keliru apabila penceramah kursus itu menggunakan perlembagaan palsu yang menyentuh isu sensitif sesuatu kaum.

"Perkara ini akan merencatkan usaha melaksanakan wawasan perdana menteri dalam membentuk gagasan 1Malaysia, dan boleh menimbulkan rasa kurang senang kaum yang dikaitkan dalam perlembagaan palsu itu," katanya.


Kata Taming Sari : Tindakan Murugiah melalui BPA sengaja menimbulkan lagi kekeliruan masyarakat kepada Biro Tatanegara. Belum reda lagi isu berkaitan pegawai BTN mengeluarkan kenyataan "rasis" timbul pula isu baru yang rasanya sengaja di'panas'kan oleh Murugiah. 

Mengapa dalam banyak-banyak isu, mengapa Murugiah hanya bersuara pada isu yang melibatkan BTN dan orang Melayu serta perlembagaan yang melibatkan orang India. Tuduhan mengatakan BTN sebagai sebuah agensi di bawah JPM mengunakan Perlembagaan palsu adalah satu usaha jahat Murugiah merosakan kredibiliti agensi itu.  

Antara isu yang langsung tidak dipersoalkan oleh Murugiah adalah :

1. S. Kottapan, bekas Bendahari Kota Raja dipukul dan dibelasah oleh 40 orang gangster India yang di dalangi Xavier Jayakumar. Kenapa Murugiah senyap?

2. Namewee secara kurang ajar menghina seorang pengetua di Johor di dalam Youtube, mengapa Timb. Menteri tidak mengarahkan "BPA" menyiasat?

3. Berlaku satu kes tertutup di Johor dimana seorang India mabuk telah merogol wanita Melayu yang masih bertelekong sembanhyang. Mengapa Murugiah tidak menyiasat perkara ini?

4. Orang India sekarang ini amat marah pada DAP kerana mereka hendak merobohkan kuil-kuil India di dua buah negeri. Murugiah tidak mengesyaki apa-apapun serta tetap berdiam diri.

5. Murugiah duduk di sebelah lawyer Patmanathan yang disyaki membunuh Datuk Sosilawati dua hari sebelum kejadian, mengapa Murugiah tidak fokus menyiasat kes itu?

Jelas, Murugiah sengaja mewujudkan rasa "syak" dikalangan rakyat terutamanya di kalangan kaum India mengenai modul-modul BTN. 

Selepas meninggalkan PPP, Murugiah yang tiada parti kini cuba menghuru-harakan perpaduan di dalam BN dan sengaja bertindak membelakangi PM. Dia tidak ubah seperti duri dalam daging yang hanya mendatangkan bala pada BN.

Tetapi tidak mengapalah, Murugiah hanya ada 5 bulan sahaja kontrak untuk memegang senator sebelum dia akan mengemas barang-barangnya di JPM selepas ini. 

Mungkin dek kerana itulah, dia harus segera mencari jalan mencipta populariti murahan di kalangan kaum India bagi menjaga statusnya. 

Cuma tidak Murugiah tidak kena kerana dia hanya sengaja menjolok sarang tebuan.

Wallahhualam.

Penulis,


4 ulasan:

putera.makasar berkata...

semakin hari semakin bertambah meluat dan jijik perasaan aku terhadap kaum pariah ini.
betulah kata orang melayu dulu2..
keling ni ibarat lalang..kemana kuat angin bertiup kesanalah rebahnya.
dulu masa orang melayu kuat dan bersatu..mereka sanggup jilat buntut orang2 melayu.
bila orang melayu berpuak dan agak lemah,mereka mula jadi biawak yang makan bangkai.
perangai mereka terlalu busuk..
kalau badan mereka terkenal bau busuk bolih lagi diterima..tapi bila hati dan sikap yang buruk ini mereka tunjuk pada kita..perasaan benci tak dapat dipendam lagi.
ingatkan warna kulit saja hitam,rupanya hati dan perangai juga lebih hitam.

Mozas berkata...

bro, murugaiah sedang cuba untuk meningkatkan populariti di kalangan masyarakat india. itu yang dibangkitkan isu btn.

blog ko telah dilinkkan di satulimatiga.blogspot.com

tq bro.

Tamingsari berkata...

Terima Kasih Mozas......

sri tribuana berkata...

Salam Taming Sari,

Terima kasih komen diblog saya. Saya dah linkkan blog saudara di Sri Tri Buana. Selamat berjuang demi Melayu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif