Sabtu, 27 November 2010

Ketuanan Melayu Perlu Ditinggalkan : Intipati Ucapan Presiden PKR


Seperti yang dilaporkan oleh portal pro pembangkang :
Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata konsep “Ketuanan Melayu” wajib ditinggalkan kerana ia didakwa hanya slogan untuk memperdayakan bangsa itu sendiri.
"Ketuanan Melayu adalah slogan yang digunakan oleh sekumpulan kecil elit Melayu yang berkuasa untuk memperdaya orang Melayu yang ramai, demi kepentingan diri sendiri.
"Mereka adalah manusia yang melakukan rasuah, korup, pecah amanah dan pelbagai kebejatan lagi," katanya ketika menyampaikan ucapan dasar presiden dalam Kongres PKR di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) pagi ini.
Menurutnya, sebagai seorang Melayu yang beragama Islam, beliau berkeyakinan bahawa tidak akan ada satu bangsa pun yang akan menjadi agung dan dihormati hanya dengan menggelar diri sendiri sebagai “tuan”.

Betapa sempitnya pemikiran Presiden PKR popet ini apabila begitu mudah memperlekehkan maksud Ketuanan Melayu walhal dia sendiri tidak sedar, dia berjaya menjadi doktor dan mendapat status yang berbagai-bagai itu hasil dari ketuanan Melayu  yang telah dipertahankan sekian lama oleh pemimpin-pemimpin Melayu terdahulu. 

Wan Azizah memang tidak pernah mengerti dan tahap kebodohannya sama sahaja dengan suaminya Anwar serta anaknya Nurul Izzah kerana selalu bercakap tidak berlandaskan fahaman yang tepat selain hanya gimik politik semata mahu menjaga hati rakan DAP-nya semata. Kebodohan dan kejahilan Wan Azizah ini sama sahaja tarafnya dengan pemimpin bukan Melayu samaada dari pembangkang atau dari BN yang pernah mempersoalkan ketuanan Melayu itu sendiri.

Ketuanan Melayu bukan satu slogan kosong tetapi ini adalah satu simbol yang dipertahankan di dalam Barisan Nasional kerana dengan hanya memiliki kuasa, Melayu mampu merencana apa sahaja untuk kebaikan bangsa Melayu. Segalanya berkaitan Melayu terutama Islam akan dapat dipelihara selagi orang Melayu masih menjadi pemimpin kepada negara ini.

Apa yang penting, makin tersenyum lebarlah DAP mendengar popet PKR ini berucap dengan kejahilan dan kebodohannya sendiri,


Wallahhualam.


Penulis,

1 ulasan:

hahn berkata...

Takkan tuan rumah nak lari tinggalkan rumah.

Tau lah ko muka China tapi jangan nak heret orang lain sama.

Tau lah ko dah makan duit haram laki ko yang kuat rasuah itu. Sebahagian dari darah ko pun di penuhi oleh duit kotor laki ko. Sedap lah ko cakap sebab ko hidup senang.

Tak puashati jadi rakyat negara lain. Jangan nak rosakkan negara ini.

Wan Azizah ni pun bukan baik sangat. Kahwin lari dan kalau tak salah anak haram dia buat.

Kalau dia lah merawi hadis. Hadis itu pun tidak di terima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif