Jumaat, 5 November 2010

Wahai Nik Ajis : Jangan Anggap Cina DAP Serupa Cina Kelantan

Cina di Kelantan ini, sungguh fasih berbahasa Melayu berdialek Kelantan. Sekiranya kita tidak mengenalinya pasti kita menganggap dia ini orang Melayu Kelantan. Di sini mereka di gelar dengan nama-nama Melayu. Sesetengah tempat di Kelantan ada nama gelarannya Awang, Siong, dan Mat pun ada.

Cina Kelantan adalah contoh Cina Kafir Zimmi yang boleh dibuat kawan. Mereka sendiri kadang-kadang berpakaian ala Melayu malah Cina lelakinya pula selesa berkain sarung pelekat tanpa adapun rasa segan silu. Duduk di perkampungan Melayu, mereka selesa dengan kehidupan Melayu malah mereka juga tahu memakan budu dan mereka juga turut memasak makanan Melayu. 

Bukanlah kita mahu semua kaum Cina bersikap demikian malah orang Cina juga mendambakan kesaksamaan yang boleh diberikan oleh orang Melayu. Sekurang-kurangnya, keamanan dan keharmonian bermasyarakat di Kelantan menjadi titik persamaan di kalangan kaum Cina dan Melayu Kelantan. Isu perkauman dan rasis tidak pernah wujud kerana kesensitivitian kaum dan agama dijaga rapi oleh kedua-dua belah pihak. Cina Kelantan rasanya tidak pernah mengkhianati Melayu malah mereka sudah menganggap Melayu Kelantan sahabat dan saudara mereka sendiri. Begitulah juga sebaliknya. 

Keadaaan inilah yang menjadikan Nik Ajis merasakan Cina DAP kekasihnya persis Cina Kelantan. Nik Ajis yang mungkin jarang berhadapan dan hidup bersama Cina DAP ini di luar Kelantan, pasti tidak sedar, mereka sebenarnya berhadapan dengan Cina kafir Harbi yang sangat membenci Islam dan Melayu. Keadaan ini bukan satu tuduhan melulu tetapi ia adalah realiti yang sudah terpatri. Jika Nik Ajis membuka mata dan pintu hatinya, dia pasti dapat melihat memang wujud dasar DAP di P.Pinang yang menghalau orang Melayu Islam secara terancang di kawasan pulau. 

Sikap DAP yang tidak menghormati Islam malah boleh mempermainkan Islam sesuka hati mereka menjadikan ramai pihak sudah muak dengan PAS yang berstongkol dengan DAP. Lim Kit Sial sendiri seorang kafir harbi laknattullah boleh mengkafirkan UMNO dan PAS pula boleh mengiyakannya. Apakah konsep kafir Lim DAP ini? Kecelaruan apakah yang PAS sudah lakukan ini? Sehingga ke tahap ini, PAS masih membiarkan DAP memijak-mijak Islam. Jadi dimanakah maruah PAS? Dimana asas perjuangan Islam mereka? 

Dikala ini, Nik Ajis tetap dan masih lagi membelai DAP. Lim Kit Sial masih dipeluknya, Lim Guan Eng masih disayangi dan dipertahankannya. Fatwa Nik Ajis berubah-ubah mengikut kehendak DAP. Andai DAP  kencing ke atas kitab Allah pun, Nik Ajis tetap mengatakan ia halal. Astagfirullahhalazim.

Pembaca sekalian dari golongan pro PAS perlu membuka mata. Bukalah hati dan jiwa anda melihat kepincangan masyarakat yang dicetuskan Nik Ajis hanya kerana dia tidak dapat membezakan Cina DAP dan Cina kelantan. Perlukah kita selaku mereka yang sudah tahu, terus meyokong PAS? 

Jawablah sendiri pembaca sekalian.

Wallalahhualam.

Penulis,1 ulasan:

kontolan berkata...

Niko Arjis kata dia tak suka jadi melayu, pasal tu dia selesa berpelukan dengan DAPig kafir harbi..mata dia pun ada sepet2 ala2 lim kit siang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif