Jumaat, 10 Disember 2010

Apabila Speaker Dewan Rakyat Sudah Tidak Dihormati

Dua kali sepanjang minggu lalu, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengurut dada kerana menahan sabar dengan karenah tidak beretika ahli parlimen Pakatan Haram Penipu Rakyat mengherdik arahannya.

Pertama pada 8 Disember 2010, Speaker telah mengantung 6 orang ahli parlimen Pakatan Haram ini selepas mereka berang speaker menolak permohonan Anwar membela diri di Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen berhubung hubungan Umno dan firma perunding berkaitan Israel, Apco Worldwide. Kenyataan Anwar itu dianggap DS Nazri Aziz, selaku menteri bertangungjawab mendakwa Anwar sengaja membawa isu sensitif kepada pentadbiran negara.

Di dalam kejadian itu Azmin Ali, dengan jahatnya menuduh Speaker telah dibeli oleh BN dan UMNO serta menganggap tindakan Speaker adalah prejudis. 

Pada 9 Disember pula, Speaker sekali lagi mengantung dua orang Ahli Parlimen DAP selepas kedua-duanya gagal mengawal emosi malah, Fong Po Kuan, Ahli Parlimen Batu Gajah, sanggup meminta Speaker turut berehat kerana dikatakannya sebagai gagal juga mengawal emosi. Diluar dewan, dia mengelar  TS Pandikar Amin sebagai lebih teruk dari "Kangroo Court".

Dalam tempoh akhir tahun ini, kita semakin nampak, ramai sudah Ahli Parlimen Pakatan Haram ini semakin tidak beretika dan suka mengunakan emosi di dalam mengemukan soalan di dalam dewan. Malahan mereka sengaja melanggar arahan Speaker malah mereka begitu berani mencemar kesucian dewan yang mulia dengan kata-kata cemuhan ke atas Speaker. Tindakan mereka ala-ala samseng ini semakin menjadi-jadi selepas Wan Azizah mengelarkan Anwar sebagai anugerah tuhan. Jadi mereka yakin, orang yang mereka pertahankan adalah suci setaraf wali.

TS Pandikar Amin Mulia perlu bersabar kerana mereka semua ini akan disingkirkan rakyat dari kerusi parlimen pada PRU 13 nanti. 

Wallahhualam.

Penulis,Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif