Ahad, 19 Disember 2010

Kenapa Tempat Konvesyen PR Ke-2 Di P.Pinang ?

Keikhlasan dua ekor beruk di atas patut diragui Hj Hadi bersandarkan kepada banyak opera yang dipertontonkan mereka.

Menurut apa yang dinyatakan oleh bekas orang kanan Anwar, Zul Noordin, Konvesyen Pakatan ke-2 memilih P.Pinang atas sebab yang signifikan kepada Pakatan Syaitan antara Anwar dan DAP. Hujahan lanjut yang ditulis di dalam blognya adalah seperti dibawah :
Pakatan Pembangkang akan mengadakan Konvensyen PR di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang. Pemilihan venue konvensyen di negeri yang diperintah anak laki Kitsiang dalam keadaan kegawatan krisis keyakinan yang melanda PR membuktikan kedudukan dominan parti DAP didalam PR. 
Mengapa Kedah dan Kelantan, negeri yang diperintah oleh PAS tidak dipilih adalah jelas. Kitsiang dan Anwar tidak mahu memberi persepsi bahawa PAS adalah parti yang berpengaruh di dalam PR, kerana imej perjuangan Islam PAS akan memberi kesan negatif kepada pengundi bukan Islam yang menjadi "undi-nyawa" untuk survival Anwar & Kitsiang. Bagi mereka PAS hanya sekadar kuda tunggangan, yang hanya diguna bila diperlukan, tetapi dalam banyak hal dan isu, PAS langsung tidak dirujuk, apatah lagi ditanya pendapat.

Apa yang dinyatakan oleh Zul Noordin ada kebenarannya. Namun, dikala semakin hari semakin jelas PAS dilihat sebagai kuda tungangan Pakatan sahaja, pemimpin PAS masih mempercayai pemimpin PKR dan DAP malah setiap tindak tanduk mereka disenangi tanpa sebarang syak wasangka. 

Bagi PAS, apa sahaja yang dibangkitkan yang mengugat hubungan mereka bersama DAP, PAS mengangap sesiapa yang mengatakannya itu sebagai cemburu dengan hubungan yang terjalin ini. PAS begitu yakin, DAP sudah boleh menerima perjuangan mereka dan sudah tiba masanya PAS perlu membuka hubungan dengan orang kafir dan membatalkan fatwa yang pernah dikeluarkan oleh Dewan Ulamanya mengenai jatuh kafir jika berkerjasama dengan orang kafir. Sayangnya PAS kepada DAP dibuktikan sehingga sanggup menurunkan semua banner pilihanraya Galas yang mengecam hubungan mereka dengan DAP tanpa pengetahuan SPR.

PAS juga yakin, mereka tetap dominan di dalam pakatan walaupun tiada hitam putih yang menyokong pendirian mereka. PAS mahu selagak UMNO di dalam BN sedangkan UMNO kukuh mendominasi atas perjanjian bersama parti komponen BN. Paling tepat, di dalam pembahagian kerusi piihanraya, UMNO akan melebihi jumlah kerusi parti komponen lain. Ini bagi menjamin kepimpinan Melayu iaitu PM dan TPM serta menteri-menteri di bidang kritikal berkaitan Melayu diisi oleh orang Melayu sendiri. Ketuanan Melayu terus dipelihara dengan adanya perjanjian ini.

Malang sungguh apabila penyokong PAS sendiri menolak untuk mendengar penjelasan ini. Mereka masih diulit mimpi yang tidak pasti dikala orang lain semakin sedar. Mereka rela memekakkan telinga dan membutakan mata asalkan cita-cita mereka menerajui Putrajaya tercapai. Namun, jika semua faktor di atas tidak dipandang oleh PAS, apabila sudah berjaya menerajui Putrajaya nanti, PAS ditendang ke tepi dan semua risalah perjuangan mereka dibakul sampahkan. 

Dikala, itu, sudah tidak ada gunanya lagi sebuah Pakatan. Perbalahan menjadi agenda, rakyat pula hidup menderita.

Wallahhualam.

Penulis,



1 ulasan:

Gerakan Timur berkata...

Sudah terang bersuluh lagi...

DAPigs memimpin, PKR dikeldaikan dan PAS dikambingkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif