Sabtu, 18 Disember 2010

Nizar Dapig : Sultan Disanggah, Mufti Disergah !!

Nizar, rekodnya pernah menderhaka kepada Sultan Perak, melawan Mufti lagilah banyak

Di dalam Haprakdaily hari ini Nizar Pro DAP telah menyanggah kenyatan Mufti Perak, TS Harussani Zakaria atas fatwa mufti itu berkaitan memasang ancak oleh MB Perak, DS Dr. Zambry Abd Kadir di salah sebuah majlis di Manong Kuala Kangsar, Perak beberapa bulan lepas yang dikatakan tidak khurafat.


Nizar mengemukan soalan itu di dalam sidang DUN Perak meminta penjelasan Mufti Perak berkaitan tindakan Zambry itu yang dikatakannya sebagai khurafat dan syirik. Menurut Nizar di dalam Haprakdaily :
Pakatan Rakyat sebelum ini mendakwa amalan meletakkan ancak tersebut adalah khurafat, bercanggah dengan ajaran Islam dan boleh menjejaskan akidah si pelakunya.
Isu tersebut juga telah panjangkan oleh Dewan Pemuda PAS Perak kepada Sultan Perak, selaku ketua agama negeri.
Biarpun banyak pihak berpendirian sama, namun hanya Harussani setakat ini dilihat lantang mempertahan tindakan Zambry itu.

TS Harussani bersama kenyataannya di akhabar Sinar Harian

Mufti Perak menegaskan bahawa, DS Zambri bukan sengaja mahu melakukan perkara itu kerana dia dijemput bagi merasmikan satu majlis berkaitan rumah bantuan kepada penduduk kampung. Jadi upacara yang menjadi buah mulut PAS itu termasuk di dalam aturcara program dan DS Zambry terpaksa menurutnya. Perkara ini telah diakui oleh DS Zambry sendiri.

Ini berbeza dengan perilaku si Nizar DAP ini di Majlis memperingati kematian Teoh Beng Hock sehingga sanggup memegang lilin dan telah difatwakan syirik oleh Mufti Perak. Jika kita melihat sendiri perkara ini pun kita dapat menduga, bahawa Nizar telah melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam.

Nizar DAPig sibuk menanyakan kesalahan orang sedangkan kesalahan sendiri tidak diakuinya.

Walaubagaimanapun, biasalah dah nama pun Nizar DAPig penderhaka Sultan, dia telah menafikan perbuatannya itu suatu kesilapan seperti yang dinyatakannya dibawah :
Nizar sebelum ini turut mempertikai tindakan Harussani yang dilihat cepat menghukumkan 'haram' kepadanya dan Adun Titi Serong, Drs. Khalil Idham Lim kerana berada di majlis nyalaan lilin sebagai memprotes ketidakadilan dalam kes kematian pembantu exco Selangor, Teoh Beng Hock.
Lebih malang kata Nizar, tindakan menghukum yang dibuat Harussani itu tanpa mendengar penjelasan dari mereka berdua dahulu.

Bagi Taming Sari, perkara yang salah ia tetap salah. Nizar sengaja mahu menutup kelemahannya sendiri sambil mencari-cari kesilapan orang lain. Bezanya dia dengan DS Zambry, Nizar lakukan perbuatan syirik ini hanya kerana takutkan DAP bagi mengelak sokongan kepadanya jatuh. Nizar sanggup melacurkan akidahnya demi kuasa.

Rakyat Perak, sudah pasti dapat menilai perkara ini dengan lebih rasional.

Wallahhualam.

Penulis,4 ulasan:

Jeffry berkata...

NIZAR KEPALE LUTUT KEMEK NI BKN AJE PENDERHAKA. OTAK PUN KURENG SPOSEN NK JADI SINGGIT!. DIA DH HABIS MODAL NAK JAJA ISU ANCAK TU BRO. TAK LAMA LAGI RAKYAT AKAN BIKIN DIA JD ANCAK TERPACAK PRU AKAN DTG KEHKEHKEH

Tamingsari berkata...

To Jeff,

Memang diakui, ramai orang perak yang makin meluat dengan PAS skang nie..

HamPAS!!

Kita kuburkan dia sama-sama nanti.

Salam semua berkata...

Salam…

Sebagai blogger baru, saya memohon kesudian tuan supaya dapat pautkan blog saya ke dalam laman blog tuan.

Kesudian tuan berbuat demikian saya ucapkan ribuan terima kasih…

Sekian.

salamsemua2010.blogspt.com

Tamingsari berkata...

to Salam Semua,

tinggalkan link anda supaya memudahkan sy menyenaraikan blog anda.

t.kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif