Selasa, 14 Disember 2010

PAS Tulang Belakang Pakatan ? Cakap Kosong Dan Penipu !!


Rakyat dari kalangan pembaca sekalian pasti ada yang tidak faham apabila disebut sebagai tulang belakang. Apabila PAS begitu optimis mahu menjadi tulang belakang kepada Pakatan Haram, pas sememangnya hanya oportunis dan tidak realistik di dalam mengeluarkan hasratnya.

Menurut Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib yakin parti itu akan menjadi dominan selaku tulang belakang kerajaan jika pakatan pembangkang dapat memerintah negara ini kelak seperti yang dinyatakannya di dalam Utusan Malaysia : 
Katanya, parti itu akan berperanan sebagaimana UMNO dalam Barisan Nasional dalam mengemudikan kerajaan.
Beliau berkata, Pas akan tetap menjadi kuasa penentu kepada pembentukan kerajaan dalam corak yang diingini.
Ketika ditemui di sini hari ini, beliau yang ditanya tentang jumlah kerusi yang bakal ditandingi Pas dalam pilihan raya umum akan datang bagi menentukan kekuatannya, berkata:
‘‘Kerusi boleh ditentukan dari semasa ke semasa. Apabila kita menolak (bersama) dalam kerajaan, maka mereka tidak boleh tubuh kerajaan.
‘‘Pas sendiri memilih untuk berkawan dan Pas sedia bersendirian jika matlamat terabai.’’
Namun tegasnya, sejak pakatan pembangkang dibentuk, parti berkenaan semakin mantap biarpun masing-masing ada matlamat dan perjuangan.
‘‘Seperti Pas meraikan dasar dan perjuangan Islam dan DAP boleh menerima dan bertolak ansur,’’ katanya.
Sehubungan itu, beliau berharap semua parti dalam pakatan tersebut jujur dalam perjuangan bersama.

Dua perkara yang Taming Sari highlightkan di atas adalah dua faktor penting yang tidak memungkinkan PAS dominan di dalam Pakatan. Pertamanya di dalam soal pembahagian kerusi. Di dalam soal ini, PAS perlu memiliki kerusi yang lebih dan optimis kepada kemenangan kerusi-kerusi itu. Jika PAS gagal dalam mempengaruhi PKR dan DAP dalam mendapatkan kerusi yang lebih, jangan mimpilah nak jadi dominan. Secara realitinya memang begitu. PAS akan gagal kerana sebelum ini pun di dalam Kongres PKR, Anwar telah memilik Lim Kit Siang dari DAP sebagai TPM, jika Pakatan menang di dalam PRU 13. Di kala itu, dimana PAS di mata Anwar? PAS hanya makanan kepada Pakatan Syaitan sahaja. 

Keduanya, PAS seperti mengugut rakannya di dalam Pakatan iaitu jika matlamat menjadi dominan terabai, mereka rela bersendirian. Seperti kata pepatah, bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. PAS tidak akan mampu mendapatkan mandat rakyat memerintah persekutaan dengan hanya bersendirian. PAS perlu realistik, mereka diterima oleh kaum lain hanya kerana PAS bersama di dalam Pakatan. PAS gadaikan dokumen negara Islam yang pernah dirasmikan oleh Timbalan Mursyidul Amnya iaitu Dr. Haron Din semata mahu menjaga hati DAP yang kafir dan PKR yang liberal. Jika PAS bersendirian, sokongan kaum lain akan berkurangan kepada mereka. 

PAS tidak mungkin dapat mengantikan UMNO kerana UMNO di dalam BN begitu kukuh dan sukar digugat. Perjanjian yang termetrai selama ini yang direncana UMNO dan parti komponen lain begitu kukuh kerana barang gantinya cukup terikat menyebabkan parti lain terpaksa mengikut telunjuk UMNO. Ini rahsia yang gagal lagi diketahui oleh PAS kerana PAS hanya mengejar bayang-bayangnya sendiri. 

Wallahhualam.

Penulis,  

3 ulasan:

pacat berkata...

PAS juga adalah tulang blakang proses merobohkan surau di Rawang!!!

zethro berkata...

Ahahaha. Ya, PAS mmg menjadi tulang belakang dan peranan yg utama dlm Pakatan Rakus iaitu sbg pendemonstrasi2 jalanan. Bila nak alih isu je, Anwar akan bg signal soh buat demo. DAPig akan buat statement sokongan yg berapi2 n then bile time wat demo, org2 PAS pon pakat turun ramai2. DAPig just hantar wakil 2-3 org supaya bile kuar paper nampak la sekerat dua org DAPig yg "berjuang" bersama2. Yg menjadi "tulang belakang" demo ni bukan main berhempas pulas la berteriak sampai ade yg baring kat atas jln raya hingga mengganggu kesesakan lalulintas utk org2 awam yg lain. Pastu dorang pon kene "tembak" dgn gas pemedih mata utk disuraikan dan sape yg kene plg teruk tula hero jalanan pd waktu tu. Tp yg kuar kat paper bukannye "hero jalanan" tp pemimpin2 lain yg lebih "pandai bercakap" utk statement2 yg "panas berapi" tentang demo yg diadakan tu.

tungkaran hati berkata...

Saya masih mengharapkan perjuangan PAS seperti dahulu, perjuangan yang jelas untuk diperjuangkan...tetapi kini setelah Nik Aziz menjadi penentu, dasar perjuangan PAS telah tersasar jauh....! juga jauh dihati saya.
Berdirilah PAS dengan bermaruah tanpa PKR dan DAP terutamanya, kembalilah pada perjuangan asal semoga kita rakyat Malaysia dapat
keberkatan daripada perjuangan PAS.
Kembalilah kepada perjuangan asal..!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif