Selasa, 21 Disember 2010

Ratusan Burung Gagak Petanda Awal Nahas Bas di Cameron Highlands


Ketika semua pihak masih tertanya-tanya mengenai punca kemalangan dan mengapa 25 daripada 35 pelancong dari Hatyai, Thailand itu menjadi korban, kakitangan di sebuah hotel yang didaftar masuk oleh kesemua mangsa sudah mempunyai jawapan tersendiri.

HOTEL yang menjadi tempat penginapan 35 pelancong Thailand sebelum 25 daripada mereka terkorban dalam kemalangan di Kilometer 15, Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, Ipoh semalam

Menurut kakitangan yang enggan dikenali itu, pada hari pelancong tersebut mendaftar masuk pada pagi Ahad lalu, dia melihat ratusan burung gagak tiba-tiba bertenggek di atas bumbung hotel sambil membuat bising.

Apa yang menghairankan katanya, sebelum ini, senario seperti itu tidak pernah berlaku walaupun spesies burung berkenaan dikatakan banyak terdapat di kawasan tersebut. Ia seakan-akan memberi petanda awal mengenai tragedi itu.

“Tambah misteri lagi apabila burung-burung tersebut tetap bertenggek di situ dengan membuat bising sepanjang malam tadi (kelmarin). Ketika itu, entah kenapa kami tidak pula cuba menghalau burung tersebut.

“Senario tersebut mengundang keanehan kepada pekerja hotel dan pengunjung lain kerana ia seolah-olah salah satu babak di dalam filem yang selalunya dikaitkan dengan kematian seseorang,” ceritanya kepada Kosmo! semalam.

Sumber : Kosmo Online
_______________________________________________________________

Taming Sari : Menurut kata-kata orang tua-tua, jika kita terdengar suara burung gagak berbunyi nyaring, itu petanda ada perkara buruk akan berlaku atau ada kematian yang berlaku di kawasan itu. 

Apabila pekerja hotel dimana pelancong Thailand yang terbabit dalam kemalangan ngeri itu menginap menyatakan sedemikian, Taming Sari pasti apa yang dikatakan oleh orang tua-tua dulu ada kebenarannya. Bagaikan kisah di dalam sebuah filem, ia sungguh menakjubkan. Allah maha berkuasa memberi binatang-binatang ini kelebihan dan ilham yang membolehkan mereka mengagak apa yang bakal berlaku. Tetapi semuanya atas kehendak Allah jua. 

Namun, Allah itu maha mengetahui atas sesuatu jua. Walaupun ia satu kebetulan, semoga Allah melindungi kita dari terlibat dengan kematian mengejut seperti ini.

Malang memang tidak berbau, jadi kita harus bertawwakal kepada Allah kerana perihal ajal itu dibawah ilmu Allah yang tidak mungkin diketahui oleh manusia biasa.  
___________________________________________________________________

Wallahhualam.

Penulis,

2 ulasan:

Adzrien Shoppe berkata...

mungkin juga ada benarnya

Tanpa Nama berkata...

suka sangat benda tahyul...nama blog pom ...taming sari...no doubt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif