Sabtu, 11 Disember 2010

Wahai Pemimpin UMNO, Contohilah Tok Pa !!
Sedang membelek Facebook, Taming Sari ternampak sharing terbaru gambar DS Mustafa Mohamed (Tok Pa) di satu program Qiammulail iaitu Kem Permurnian Jiwa di Pondok Moden, Jenub. Taming Sari kenal insan ini kerana dia memang suka hadir ke program-program seperti ini walaupun bukan atas dasar jemputan rasmi kerana Tok Pa sangat kuat berpegang kepada agama. Kenyataan ini bukan populis, tetapi anda hadirlah ke Jeli, Kelantan. Bertanyalah kepada orang tempatan, pastinya memuji-muji sikap Tok Pa yang bersederhana dan suka melakukan solat berjemaah.

Taming Sari bukan mahu mempolitikkan perkara ini, namun sekadar membuktikan kepada orang PAS, bukan semua orang UMNO jahil dan tidak mengimarah program kerohanian seperti ini. Kesinisan orang PAS memandang rendah kepada orang UMNO di dalam soal agama sebenarnya menjerat diri mereka ke lembah keangkuhan dan riak. Kesannya ramai di kalangan pemimpin PAS pun bukan semuanya mengamalkan ajaran Islam dengan betul di dalam hidupnya. Khabar paling teruk, ada yang dituduh berzina di dalam keretapi. Wallahhualam.

Sikap Tok Pa, perlu dijadikan contoh kepada semua kepimpinan UMNO lain kerana orang Melayu di kampung amat menyayangi pemimpin yang mesra rakyat, kuat beribadah dan suka berjemaah di masjid.   Cukup-lah perkara-perkara itu sahaja diambil kira mereka tanpa perlu memiliki pendidikan tinggi pun mereka boleh pangkah jadi wakil mereka. Inilah sebenarnya strategi pemimpin PAS mendapatkan undi dari orang kampung. 

Tok Pa lain, sudahlah dia berpendidikan tinggi, malah dia kekal dengan sikap tawadduknya. Sikap ini lebih disayangi pengundi.

Apa salahnya kita berubah kerana hikmah berjemaah dan mendekati rumah Allah, bukan untuk kepentingan orang lain, tetapi untuk bekalan kita di akhirat nanti.

Wallahhualam.

Penulis,


2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya pemimpim macam tok pa nie lebih ramai dalam umno .... sokong tok pa...

Tanpa Nama berkata...

Aku tak tahu kenapa dari dulu aku tertarik dengan perwatakan Tok Pa,gaya yang sederhana,merendah diri,tenang,nampak ringkas,cara percakapan yang sopan,tiada mengherdik atau berdendam pada orang lain,warak dan ramah tamah. Dari air muka dia,kita sudah tahu dia seorang yang amat senang didekati. Tidak keterlaluan aku katakan yg Tok Pa memang boleh di jadikan contoh yang terbaik buat pemimpin2 UMNO yang lain. Beliau penyabar,berilmu dan tidak cepat melatah. Syabas Tok Pa.

P/s terkadang teringin aku mengikuti gaya Tok Pa...tp kdg2 aku gagal :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif