Sabtu, 29 Januari 2011

Antara Doktor Dan Kementerian Pelajaran Siapa Besar?


Hanya orang yang terlantar sakit dan hampir mati sahaja mungkin boleh mendapat keistimewaan cuti selama 21 hari. Di dalam Perintah Am penjawat awam sendiri kelayakan setahun bagi cuti sakit hanya 30 hari dan tidak boleh diambil dalam tempoh yang lama melainkan ada sebab musabab yang membenarkannya.

Sememangnya surat Medical Check-up (MC) dikeluarkan oleh doktor bertauliah tetapi terlalu banyak kes dimana surat MC diperdagangkan dengan bayaran tertentu. Ada juga doktor yang mungkin dikenali oleh seseorang kakitangan awam sebagai rakan atau sanak saudara boleh memanipulasi surat tersebut.

Dalam kes Cikgu Maarof suami kepada calon PAS PRK DUN Tenang, dilihat sungguh meragukan. Apakah penyakit yang dialami oleh Maarof sehingga diberikan cuti sebanyak 21 hari? Paling menghairankan, dia diberi cuti ketika isterinya sibuk berkempen pilihanraya sekarang ini. Dia sakit betul-betul ke atau sakit cemburu? Sakit cemburu pun boleh diberikan MC juga ke? Ini dibuktikan, walaupun di dalam cuti sakit, Maarof sibuk berkepit dengan isterinya menemaninya berkempen.

Normala semalam di dalam Haprakdaily ada mengulas kes ini sambil menyerahkan kepada doktor yang memberi cuti untuk menerangkan mengapa suaminya diberi cuti sakit selama itu. Jawapan tidak kukuh malah menampakkan kelemahan calon PAS ini yang tidak jujur dan suka memberi alasan persis jawapan mulut Maafuz Bean. Walaupun nyata tanpa disuluh, suaminya sihat waalfiat diluarannya. Tetapi sukar lah diagak jika otak suaminya sudah sewel atau hatinya sudah dipenuhi rasa cemburu. Tetapi wujud persoalan, adakah sakit jenis itu boleh diberi MC.

Hari ini, Menteri Pelajaran sendiri bakal mengambil tindakan tegas ke atas Cikgu Maarof kerana bersikap pecah amanah dan menipu cuti sakit ini. Apa lagi yang Maarof mampu katakan kerana bosnya sendiri iaitu pemimpin yang ditentangnya selama ini bakal menghukumnya. Di sini, doktor sudah tidak berguna lagi dan silap-silap, doktor yang meluluskan cuti itu juga turut menerima padah.    

Sialan sungguh keluarga Maarof dan Normala kerana bersama PAS kerana akibatnya sudah nampak kerana selepas pilihanraya ini, Maarof mungkin akan digantung kerja, isterinya yang kalah bakal menjadi penganggur tegar, masyarakat bakal menyisihkan mereka dan dikala itu adakah PAS akan membantu mereka berdua? Kita sama-samalah nantikan.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif