Khamis, 6 Januari 2011

"Pergi Balik India" : Ini Bukan Penyataan Rasis Kah?


Menurut apa yang diutarakan oleh Utusan Malaysia :
''UMNO Pulau Pinang kesal dengan kebiadaban seorang wakil rakyat yang bertindak seperti samseng dan keadaan amat berbeza semasa pemerintahan Barisan Nasional (BN) di mana rakyat sentiasa didahulukan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas ungkapan "Tutup kedai, balik India," yang diluahkan Ng Wei Aik kepada pengusaha Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Syed Kassali Mohamed Aliyar, semasa operasi penyitaan di premisnya malam kelmarin.

Menceritakan semula kejadian itu, Syed Kassali mendakwa, pada malam kejadian, Wei Aik bertindak kasar seperti samseng apabila tanpa memperkenalkan diri terus bertindak meluru masuk ke restorannya dan 'mengepak' tangan seorang pekerjanya.

Zainal Abidin berkata, semua rakyat Malaysia ada hak masing-masing mengikut perlembagaan dan hak tersebut tidak boleh dinafikan mana-mana pihak.

Tegas beliau, tindakan mengeluarkan ungkapan seperti itu bukan sahaja menyakitkan hati serta mengguris perasaan orang India Muslim tetapi juga hati seluruh kaum India di negara ini.

Katanya lagi, sebarang masalah perlu diselesaikan mengikut peraturan, bukannya bertindak seperti samseng yang tidak tahu undang-undang.

''Sebagai seorang wakil rakyat, Wei Aik seharusnya menjadi perantara rakyat dengan pihak berkuasa dan jika ada sebarang masalah sudah menjadi kewajipan dia untuk membantu bukan sebaliknya.

''Saya berharap pada masa akan datang jika ada sebarang masalah biarkan pihak berkuasa yang selesaikan tidak perlu campur tangan mana-mana pihak kerana ia hanya memburukkan keadaan,"ujarnya.

Sudahlah kini DAP P.Pinang begitu rakus dengan menghalau satu persatu kampung Melayu di sana, kini DAP P.Pinang terus menerus berlaku kurang ajar dengan masyarakat India di sana pula.


Penyataan tidak beradab dan biadab itu ternyata menyerlahkan agenda syaitan DAP dan sememangnya setiausaha kepada Ketua Menteri yang paling banyak kontroversi rasis itu selalu memainkan isu rasis di dalam kamus hidupnya. Disebabkan itu, hati setiausahanya sudah kotor dan diterjemahkan dengan melakukan perkara yang menolak demokrasi dan hak asasi manusia di sana.

Nota kaki : Orang cina jangan jadi bodoh pilih DAP, DAP hanya menghuru-harakan negara ini.

Wallahhualam.

Penulis,

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Inilah yang dinamakan sindrom serba salah tuan rumah.

Kalau tuan rumah halau tetamu, tuan rumah dianggap kejam.

Tetapi kalau tetamu halau sesama tetamu ia tidak dianggap kejam.

he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif