Ahad, 13 Februari 2011

Melayu Takut Pertahankan Bangsa Sendiri : Tun M


Orang Melayu hari ini berada dalam dilema besar apabila tidak lagi boleh bercakap mengenai kepentingan Melayu kerana akan dikatakan rasis.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, lebih malang lagi orang Melayu tidak mampu mempertahankan diri sendiri kerana lebih banyak mengalah dan mengundur diri kononnya dengan cara itu mudah untuk mendapatkan keamanan.

Malah katanya, sehingga pada satu tahap mereka tidak lagi boleh mengatakan bahawa negara ini adalah tanah air bagi orang Melayu.

Menurutnya, beliau sendiri menjadi sasaran kritikan termasuk oleh akhbar-akhbar bahasa ibunda walaupun apa yang dinyatakannya mengenai orang Melayu adalah benar.

“Kita selalunya malu alah kepada bangsa lain dan tidak berani menyebut perkara yang benar dan ini merugikan kerana kita tidak berniat untuk merampas hak mereka.

“Jika kita terus berpegang kepada nilai ini, maka kedudukan kita akan terhakis,” katanya ketika menyampaikan ucaptama pada Simposium Dilema Melayu anjuran Persatuan Alumni Aspirasi Semalaysia (Aspirasi) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali dan Presiden Aspirasi, Mohd. Shahar Abdullah.

Dr. Mahathir berkata, dilema yang dihadapi itu berpunca daripada sikap orang Melayu sendiri yang tidak menggunakan peluang yang ada untuk mencapai kemajuan.

Beliau memberi contoh, sekiranya orang Melayu benar-benar menggunakan peluang daripada Dasar Ekonomi Baru (DEB), kedudukan ekonomi mereka sebenarnya boleh melebihi 30 peratus seperti yang diperuntukkan.

Tambahnya, orang Melayu juga terlalu mengikut nafsu sehingga ada yang sanggup memecahbelahkan kaum sendiri dan menggadai maruah bangsa semata-mata sikap tamak dan gila untuk berkuasa.

Keadaan itu kata beliau, menyebabkan orang Melayu menjadi lemah dan terpaksa bergantung kepada kaum minoriti walaupun pada hakikatnya Melayu merupakan kaum majoriti di negara ini.

“Apabila orang Melayu mula bergantung kepada kaum minoriti, maka kita terpaksa menyerahkan apa yang sepatutnya menjadi hak orang Melayu. Inilah sebenarnya dilema kita,” katanya.

Dr. Mahathir menambah, sekiranya orang Melayu tidak sanggup menukar nilai hidup yang dipegang ketika ini, mereka tidak mungkin mencapai apa jua matlamat dan menjadi bangsa termundur di negara ini.

Kerana itu kata beliau, untuk menjadi ‘tuan’ dalam erti kata sebenar, orang Melayu perlu menukar nilai hidup yang tidak sesuai dengan kemajuan, menguasai ilmu dan kemahiran serta berkuasa dari sudut ekonomi.

Sumber

Penulis,

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Apa yg HEBAT sangat dgn me LAYU LAYU tu ooiiii,

me LAYU PERKOSA, AMENO/APCO YAHUDI LAHANAT aje yg HEBAT dlm segala gala hal dari RASUAH, JUDI, MENGANIAYAi RAKYAT & MACAM MACAM lagi lah Kerja Kerja BANGSAT yg MENUNJUKKAN DIONATANG ni YG MAHA HEBAT...

BANGSAT HARAM JADAH punya me LAYU LAYU AMENOOO YAHUDI LAHANAT CELAKA SIAL ANAK GAMPANG...

Anti Anjing PAS berkata...

Bodoh le lu anjing...

Anwar tak sondol jubo kau ke meroyan teruk macamnie?

Bodoh punya Anjing Sial!

Anjing pengkhianat bangsa!

Tanpa Nama berkata...

aku setuju sangat dengan ko anti anjing pas...

entah dia tu gi melacur kat mana tah sampai otak jadi hangus cenggitu...

sampai dah takleh berfikir...

kesian pulak aku tgk komen dia...

sabar ek anon 10.57 pm... aku doakan ko jadi lebih waras dan lebih berpelajaran sikit dari anjing kurap yg berkeliaran kat tepi jalan tuh...

me LAYU UMNO YAHUDI berkata...

Bodoh le lu anjing UMNO YAHUDI...

SAY FOOL tak sondol jubo kau ke meroyan teruk macamnie?

Bodoh punya Anjing UMNO YAHUDI Sial!

Anjing UMNO YAHUDI pengkhianat bangsa!

Tanpa Nama berkata...

aku setuju sangat dengan ko anjing AMENUUU...

entah Anony 11:02 PM tu gi melacur kat mana tah sampai otak jadi hangus cenggitu...

sampai dah takleh berfikir...

kesian pulak aku tgk komen 12:37 AM...

sabar ek anon 11:02 AM ... aku doakan ko jadi lebih waras dan lebih berpelajaran sikit dari anjing kurap yg berkeliaran kat tepi jalan tuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif