Selasa, 1 Mac 2011

Gadaikan Negara Kepada Si Celaka Hanya Kerana Saman Ekor? Giler Ke!


Itulah saranan yang dibuat oleh Presiden boneka PAS, Sdr. Hadi Awang yang berjanji akan menghapuskan saman ekor jika rakyat memilih pakatan haram sebagai pemerintah negara. Katanya dengan bersembur-sembur air liur, Karpal Singh, Lim Kit Sial, Guan Eng, Anwar Peliwat, Nik Ajis akan bersetuju dengan cadangan untuk menghapuskannya. Katanya lagi, saman ekor bukan cara terbaik mendidik rakyat memandu secara berhemah di jalan raya. Baca lah di haprakdaily kalau tuan puan pembaca nak tahu lebih lanjut.

Taming Sari tahu, PAS ke, PKR ke apatah lagi DAP pasti mereka sendiri tidak tahu bagaimana caranya untuk mendidik penguna jalan raya agar berhemah. Sebelum dapat mandat, macam-macamlah mereka janji. Memang saman ekor akan mereka hapuskan, kerana mereka akan gantikan dengan saman jenis lain pula. Konsepnya sama, dan pelaksanaannya juga sama. Namun, mungkin namanya sahaja berbeza. Almaklumlah, merekakan suka mengkosmetikan benda yang pernah dilakukan BN. Contohnya macam nama Universiti Industri Selangor yang ditukar namanya sebagai Universiti Selangor. Ianya hanya dikomestikkan tapi hebahanya poyo macamlah universiti itu menang anugerah nobel. Gempak.

Hakikatnya saman ekor sedikit sebanyak mampu mendidik penguna untuk patuh kepada had laju dan mengikut undang-undang jalanraya. Apabila mereka berasa takut untuk disaman, maka mereka akan mematuhi peraturan jalanraya yang ada. Dengan cara ini, lojiknya ia mampu mengekang kepada berlakunya kesalahan trafik. Namun malang, ramai sungguh penguna jalanraya yang tidak takut dengan ancaman saman ekor dan sengaja melanggar peraturan jalanraya. 

Bukankah melanggar peraturan itu hanya akan mengundang malapetaka kepada diri sendiri sahaja dan mampu mengancam keselamatan orang lain? Jadi, usaha kerajaan yang tidak terhad dengan saman ekor termasuk secara kempen dan sebagainya bagi mendidik rakyat patuh kepada undang-undang adalah satu usaha murni semata mahu menyelamatkan nyawa penguna jalanraya itu sendiri pasti mendapat ganjaran yang maha besar oleh Allah S.W.T.

Nota kaki : Pemimpin pembangkang kan suka langgar undang-undang, memanglah mereka kot yang paling banyak terima saman ekor. Haha... kalau tak kena batang hidung sendiri, apa kejadahnya mereka nak menentang. Hak Tuit! Siap hasut rakyat ikut cara mereka untuk langgar undang-undang. Giler ke apa?... haha

Wallahhualam.

Penulis,
تاميݞ ساري

5 ulasan:

KERIS HITAM BERSEPUH EMAS berkata...

ELOKLAH NEGARA MALAYSIA YANG TERCINTA INI DISERAHKAN KEPADA ORANG YANG LEBIH TELUS UNTUK MENGURUSKANNYA DARIPADA KEKAL DIPERBODOHKAN OLEH PUAK - PUAK BAUL YANG DAH LAMA MEMPERBODOHKAN RAKYAT. LAGI TERUK SI SUAMI YANG BUAT KERJA SI ISTERI YANG MENGARAH. SUDAHLAH TAMING SARI . BUANGLAH SIFAT BACUL KAU TU. SAMAN EKOR DI KUATKUASAKAN IALAH KERANA KERAJAAN BN TERLAULU BANYAK MENGHABISKAN DUIT RAKYAT UNTUK MENANG PRK DEMI MENGEKALKAN KUASA. LEPAS TU RAKYAT JUGA YANG AKAN DIKERAH UNTUK KUMPUL DANA SEMULA.

Tanpa Nama berkata...

pi mampos sama polis dan kerajan kita rakyat jgn bayar saman kalau jumpa polis tengah jalan bakr je polis tu cilaka punya kerajaan

yang benar
pukimak malaysia
gua bukan malaysia gua melayu

Tanpa Nama berkata...

semenanjung tanah melayu bukan malaysia

Tamingsari berkata...

haha...

Keris hitam bersepuh tahi yang busuk hati...

haha...

neraka jahanam pdrm berkata...

Pergi jahanam sama lu pejilat taik najib

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif