Rabu, 8 Jun 2011

PAS Tolak Kebenaran Tegakkan Penzinaan !


Perlukah sehingga 4 orang saksi jika sudah ada video yang mampu mewakilinya sebagai bukti?

Bodohnya seorang pemimpin PAS yang mengatakan bahawa video tidak boleh dijadikan saksi kerana ia bukan manusia.

Betapa dangkalnya otak seorang manusia yang cuba menutup kebenaran dengan penipuan dan pembohongan sedangkan Allah sudah menceritakan di dalam AlQuran berkaitan kisah nabi Yussuf yang di fitnah oleh Siti Zulaikha kononnya dia mahu dinodai Yussuf.

Pada ketika itu, apakah wujud saksi yang boleh menafi atau mengiyakan tuduhan itu?

Hanya dengan baju Yussuf yang terkoyak dibahagian belakang sahaja menjadi bukti bahawa Yussuf tidak bersalah.

Zaman ini, teknologi semakin maju dan pastinya video sudah mampu menjadi bukti kukuh, bahawa pelaku di dalamnya benar-benar bersalah.

Wallahhua'alam.

Penulis,

3 ulasan:

KERIS HITAM BERSEPUH EMS berkata...

BEGINILAH JADINYA BILA SI BEBAL MENTAFSIRKAN AYAT ALLAH, TAFSIR GUNA AKAL, KELAK ROSAK AKIDAH,
DALAM PERMASALAHAN TUDUHAN ZINA MENGIKUT UNDANG - UNDANG ALLAH IANYA HENDAKLAH DI TAMPILKAN 4 ORANG SAKSI,
LERANA MENUDUH BERZINA ADALAH TERMASUK DALAM UNDANG - UNDANG HUDUD IAITU UNDANG - UNDANG YANG DITOLAK OLEH PUAK UMNO, BUKTI VIDEO BOLEH DIGUNAKAN DALAM UNDANG 2 QAZAF SAHAJA TETAPI DALAM ISLAM TUDUHAN ZINA TIDAK TERMASUK DALAM UNDANG QAZAF KERANA QAZAF MELIBATKAN TUDUHAN YANG LEBIH RINGAN CONTOH KHALWA

TUGAS AKU MENYAMPAIKAN SAHAJA SEKADAR APA YANG ADA KALAU KAU NAK JADI BEBAL TERPULAANG PADA DIRI SENDIRI

WAALLAHHUALAM

Tanpa Nama berkata...

cuba lihat ini la, kemudian fikir dan timbang, http://www.youtube.com/watch?v=Ai-xp3uWdMg&feature=player_embedded

atau ke http://novandri.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

Keris Hitam,

Kisah-kisah para nabi-nabi dan rasul-rasul adalah sebahagian dari kandungan al-Quran, yang boleh dijadikan iktibar dan panduan di dalam kehidupan kita.

Kisah Nabi Yusof bukan suatu pembuktian kepada tuduhan zina. Namun begitu, keadaan baju Nabi Yusof yang koyak di belakang telah dijadikan bukti untuk menolak tuduhan isteri kepada Raja Mesir bahawa Nabi Yusof cuba melakukan 'sexual harrassment' terhadapnya.

Di dalam tuduhan zina, kita tidak menafikan perlunya 4 orang saksi berwibawa sebagaimana digariskan oleh Al-Quran. Apa yang tidak dijelaskan oleh Al-Quran, dan belum dibahaskan secara mendalam oleh para ulama ialah, apakah 4 orang saksi tersebut perlu berada 'in person' di dalam bilik di mana berlaku kejadian zina, ATAU apakah memadai dengan sekurang-kurangnya 4 orang saksi berwibawa mengecam pelaku zina tersebut secara menonton video.

Teknologi CCTV dan VIDEO RECORDER adalah rekaan-rekaan manusia yang hanya muncul tidak sampai 50 tahun lepas. Kemunculan rekaan-rekaan ini adalah beribu tahun selepas zaman ulama-ulama besar Islam seperti Imam Syafie, Iman Hanafi, Imam Hambali dan Imam Malik. Sekiranya peralatan canggih ini telah ada di zaman mereka, apakah mungkin imam-imam besar tersebut menfatwakan boleh menerima persaksian sekurangnya 4 orang berwibawa menonton perlakuan zina yang dirakamkan melalui video.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif