Jumaat, 8 Julai 2011

Tembelang Seniman Ala A. Samad Said "Pecah" Kerana Bersih 2.0


Tembelang seniman-seniman dan sasterwan yang sepatutnya mendokong perjuangan kerajaan semakin terserlah apabila mereka secara terang-terangan kini makin buta dengan perjuangan sebenar.

Atas dasar apa, si tua bernama A. Samad Said begitu ghairah mahu mendokong perjuangan syaitan sedangkan jelas lagi bersuluh pendokong perjuangan Pakatan Syaitan terdiri dari manusia-manusia hina yang diselumbungi masalah peribadi yang nyata.

Menurut portal pembangkang yang sukar dipercayai, hampir 100 seniman kesal dengan tindakan polis menahan A. Samad Said dibawah Akta Hasutan hanya kerana si tua itu membaca sajak pro bersih yang bertajuk "Unggun Bersih". Kekesalan itu mereka luahkan dengan menyediakan kenyataan bersama sambil merasakan mereka sudah hilang kebebasan untuk berkarya di Malaysia. Baca selanjutnya di sini.

Syaitan mana agaknya merasuk jiwa seniman-seniman ini jika benar laporan portal bacaan orang-orang sesat itu!

Bagi Taming Sari apa yang dilakukan kerajaan berasas kerana jika seniman mahu berasa bebas berkarya, janganlah jadi seperti si tua tak sedar diri seperti A. Samad Said yang mencipta karya mendokong kepada aktiviti mengancam keselamatan negara. Ini jelas dan tidak perlu dinafikan. Sasterawan negara kepala hotak dia kalau begini jadinya. Sumbangan sasterawan seharusnya memihak kepada kerajaan memerintah dan bukannya bersekutu dengan syaitan laknattullah.

Wahai sasterwan sesat dan seniman tak sedar diri, sejak korang semua berkarya, ada atau tidak halangan yang diberikan oleh kerajaan? Tamingsari rasa, kepimpinan negara dari kerajaan BN begitu menghargainya. Didalam belanjawan 2011, PM turut menyediakan bajet bagi sektor seni kreatif dan seharusnya wujud rasa berterima kasih di jiwa dan benak korang. 

Satu tuduhan yang berat jika korang mengatakan Malaysia kini sudah tidak selamat untuk berkarya hanya kerana polis bertindak menghalang satu rusuhan kotor yang mengancam keselamatan rakyat dan pak samad said terlibat mengapi-apikan puak-puak perusuk dengan sajaknya. Adil atau tidak tuduhan korang itu? 

Wallahhua'alam.

Penulis,

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

duit bolih buat macam macam

Tanpa Nama berkata...

macam hishamudin rais jugak,samad said nak tumpang spot light.dia tau masyarakat dah tak ingat pada dia dah.dia jugak tau generasi muda tak kenal dia siapa.nasihat kami kpd samad said,tak payah kejar glamer cara busuk ni.sebab nanti bila mati nama kamu tercatat dgn dakwat taik.lebih baik tumpukan kpd mutu buku2 tempatan yg masih jauh ke belakang berbanding indonesia dan rantau lain.malu la woi jadi sasterawan.

hangkedee berkata...

Dimana makhluk tuhan yang bermodalkan Novel "SHIT" masih hidup atau sudah mati bersama TAHIK novelnya.belajarlah pak samad walaupun uban memenuhi kepala termasuk kepala bawah.Dunia hanya sementara.

Pemuda TG berkata...

Apabila melihat dirinya penuh dgn SHIT....maka dia telah sedar bahawa dirinya perlu mendapatkan pemBERSIHan yang amat sangat dan perlu disempurnakan oleh seorang amak biga.

ABE ZUL KELATE berkata...

PAK SAMAD SASTERAWAN KERDIL YANG HANYUT BERSAMA HEMBUSAN ANGIN PERUBAHAN YANG PENUH KELIRU, RUANG LINGKUP PAK SAMAD AMAT TERBATAS,PAK SAMAD TIDAK PERNAH MANYAMBUNG SALAM KEPADA MANUSIAWI DI SEKITAR,PAK SAMAD TIDAK PERNAH MENELAH ISI-ISI POLITIK,PAK SAMAD TIDAK PERNAH MELIHAT KARAT-KARAT POLITIK MENERUSI KACAMATA PAK SAMAD YANG SEMAKIN KABUR,MEMANG BENAR PERJUANGAN PAK SAMAD BERCABANG-CABANG LANTAS MENJADIKAN PAK SAMAD KELIRU DAN BUNTU, ITULAH DUNIA POLITIK....HANYA MEREKA YANG PANTAS BISA MENGERTI .....PAK SAMAD HAMPIR HILANG HARGA, MAKIN HILANG HORMAT ANGKARA POLITIK HILIRAN YANG BERTENTANG DENGAN NORMA-NORMA MANUSIAWI....PAK SAMAD DIJADIKAN PERKAKAS OLEH MEREKA YANG BERCITA-CITA BESAR....LANTAS MENGGUNAKAN KEMASYURAN PAK SAMAD UNTUK DIJADIKAN TARUHAN....JALAN YANG PAK SAMAD LALUI PENUH AKAR..PAK SAMAD PERLU SIAGA AGAR TAK TERSADUNG MENYEMBAH BUMI DAN TERCICIRNYA KEMULIAAN DARI KANTUNG HARAPAN YANG SEMAKIN SUSUT....SEBELUM PAK SAMAD HILANG SEGALA...TOLONGLAH PAK SAMAD BERPULANG KE JALAN ASAL TEMPAT PAK SAMAD BERMULA.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif