Isnin, 24 Oktober 2011

Aziz Bari Hanya Guna Status "Professor UIAM" Untuk Tunjuk Pandai!

Ceramah di pentas PAS, apa agaknya anggapan kita kepada si Aziz Bari ini?

UIAM masih punya timbang rasa, begitu juga dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan seterusnya Kerajaan BN. Itulah yang Tamingsari boleh simpulkan dengan tindakan UIAM mengantung tugas Aziz Bari. Apa yang dimaklumkan oleh Rektor UIAM, pengantungan itu bukan bermaksud dia tidak dibayar gaji tetapi gaji tetap jalan macam biasa.

Inilah hukuman terkini yang diberikan UIAM kepada seorang pejawat awam yang tidak sedar diri mempertikaikan kenyataan Sultan Selangor berkaitan pendirian Baginda menyokong JAIS menyerbu sebuah gereja di Selangor yang dipercayai cuba memurtadkan umat Islam. Bukti dan saksi memang ada dan ini menguatkan tindakan JAIS itu.

Pendirian kerajaan negeri Selangor pimpinan PKR dan DAP lebih kepada mengutuk tindakan JAIS dan Aziz Bari yang terkenal sejak dari dulu penyokong tegar Pakatan Syaitan memang tidak dinafikan turut menyelar tindakan JAIS itu. Maka berdegar-degarlah dia bersama-sama penyokong kuat kerajaan termasuk Mantan PM Tun M, berbahas di dalam media termasuk dipaparkan di dalam portal tajaan Soros, Malaysiakini.

Persoalannya, apakah punca si Aziz Bari ini begitu yakin dengan pendiriannya?

Hubungannya bersama Anwar dan Ambiga tidak perlulah diperjelaskan disini tetapi statusnya sebagai seorang Profesor Madya dan pensyarah Undang-Undang disalah sebuah IPTA tempatan kerap kali menjadi alasan kata-katanya didengar juak-juak mereka.

Kononnya dia pakar di dalam undang-undang, setiap hujahnya kerap diselitkan kata-kata yang dia sudah mengkaji itu dan ini bertahun-tahun lamanya. Di pengakhir hujahnya setiap apa yang dilakukan oleh BN itu semua silap dan apa yang dilakukan Anwar semuanya betul. Almaklumlah, dia seorang Professor dari UIA dan pakar undang-undang. Bagi juak PR yang sedia bangang sememangnya mudah terpengaruh dengan kata-katanya tetapi bagi orang yang berfikir si Aziz ini jelas tidak profesional dan tidak berpaksi kepada kebenaran. Kenyataannya berat sebelah bagai ahli politik mahu melobi kerusi pilihanraya.

Jadi tindakan paling tepat, lucutkan terus jawatannya kerana alasan paling tepat dia mempertikaikan arahan Sultan dan ini melanggar etika seorang pejawat awam. Si Aziz Bari ini boleh berkerja dengan Anwar dan mengikut kemana-mana sahaja Anwar pergi kerana Anwar kaya. Masakan dia mampu membawa hanya pembancuh kopi kalau berjoli keluar negara.

Kalau dia tidak lagi bergelar professor, agak-agaknya masih lakukah kata-katanya?

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif