Khamis, 20 Oktober 2011

Blogger Pakatan Sediakan "Doa Bala" Buat UMNO

Inilah doa yang dipaparkan oleh Blogger Tulang Besi salah sebuah blog yang penuh dengan fitnah dan bodek kepada pemimpin hantu PR. Persoalannya wajar atau tidak doa tersebut dilafaskan dengan susunan ayat yang tidak bermoral? Wahai saudara Tulang Besi, Allah tidak akan menerima doa anda. Bertaubatlah anda.

Sebenarnya, mendoakan keburukan kepada orang lain adalah bertentangan dengan akhlak dan amalan yang dituntut oleh Islam iaitu berlawanan dengan saranan Islam iaitu sentiasa mendoakan kebaikan buat orang lain. Tak kira la sama ada orang itu berbuat kebaikan mahupun kejahatan buat kita, maka kita dianjurkan untuk sentiasa mendoakan kebaikan buat beliau. Paling tidak, doakan semoga beliau dikurniakan hidayah dan berubah menjadi baik.

Tetapi inilah bezanya ajaran Islam sebenar dengan ajaran munafik PAS yang mempergunakan agama kepada kepentingan politiknya. Mereka sering mengamalkan doa bala kepada parti politik yang tidak sebulu dengan mereka dan adakah sebuah parti yang kononnya memperjuang dan mengamalkan Islam sejahil ini tidak mengerti adab dan cara berdoa?

Namun begitu, Allah s.w.t. memberikan pengecualian bagi orang2 yang teraniaya atau merasakan teraniaya, untuk mendoakan keburukan buat seseorang yang menganiaya beliau. Ini berdasarkan dalil daripada al-Quran :

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang lain), kecuali oleh orang yang teraniaya. Dan ingatlah Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.” (an-Nisaa’: 148)

Pengecualian ini hanya tertakluk kepada orang yang teraniaya itu sahaja, dan bukannya kaki tumpang semangkuk (yang tolong sama mengutuk dan memaki, sedangkan mereka tidak berkaitan dengan isu tersebut). Ini kerana, ada kemungkinan seseorang itu berasa teraniaya, sedangkan hakikatnya adalah sebaliknya. Sedangkan seseorang yang merasakan teraniaya itu mungkin tersilap, apatah lagi orang2 yang tak berkaitan. Tumpang semangkuk atas perkara yg silap dan khilaf.

Soal terinaya juga tidak timbul kepada rakyat Malaysia kini malah kerajaan BN sentiasa mendahulukan rakyat dan setiap janji akan dikotakan. Mereka yang sering menzalimi rakyat adalah pemimpin PR sendiri yang tidak bertangungjawab menguruskan negeri-negeri dibawah kuasa mereka terutama dari PAS yang gagal sama sekali memerintah Kelantan dengan adil, sejahtera dan bertangungjawab.

Islam mengajar, sungguhpun ianya dibenarkan (bagi yg teraniaya), namun bersabar itu sudah tentu lebih utama.. Bak kata seorang tokoh sufi :

“Jadilah seperti pohon yang berbuah lebat, dibaling dengan batu, tetapi dibalas dengan buah yang manis".

Wallahhua'alam.

Penulis,

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kita tengok siapa nanti yang kena bala.

Tanpa Nama berkata...

Doa kjaan sekarang hanyalah agar negara kekal aman sentosa sejahtera...Tak pernah lak dengar pihak kjaan doakan yg buruk buruk untuk rakyat dia walaupun berbilang agama, bangsa dan fahaman politikk....
Kesian juak2 PR...cuba mengheret agama dalam politik kotor mereka...
Bagi juak2 PR ni, bawak2 ler bertaubat selagi masih bernyawa ni...
**UpengIpeng**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif