Rabu, 19 Oktober 2011

Kelantan Terus Merana Dibawah Bajet Negeri 2012

Kerajaan PAS Kelantan hanya pandai berslogan, hakikatnya haprak.

Dengan peruntukan hasil yang hanya bernilai RM400 juta yang diumumkan Kerajaan PAS Kelantan semakin malap rasanya masa depan negeri itu untuk menikmati proses pembangunan menyeluruh. Dengan jumlah perbelanjaan sebegitu manalah mungkin ia mampu menjana pembangunan terperinci kepada negeri termiskin ini.

Perbelanjaan dijangkakan lebih RM500 juta pada tahun 2012 dimana defisit bakal mencatatkan peningkatan berbanding tahun hadapan. Perbelanjaan berbaki bakal ditampung dengan hutang.

Tamingsari memiliki maklumat ini dari akhbar Sinar Harian hari ini (19.10.11) di mana di dalamnya terpampang janji-janji manis kerajaan PAS Kelantan mahu mengagih-agihkan perbelanjaan tersebut walaupun hakikatnya ia tidak cukup dan tidak menyeluruh.  

Pada belanjawan 2011, begitulah mereka berjanji dan hakikatnya sudah hampir berakhirpun tahun 2011, masih tidak nampak, seriusnya kerajaan PAS Kelantan mahu membawa anjakan paradigma kepada arus pembangunan negeri itu.

Hakikatnya hari ini, mereka sibuk membawa projek-projek mee segera membaiki parit-parit dengan alasan mahu menghadapi banjir. Semakin dekat dengan pilihanraya barulah nampak Syarikat Air Kelantan menukar paip besar ditepi-tepi jalan. Mereka juga sibuk mengumumkan mahu membina sebuah stadium baru di Pasir Puteh dan lakaran juga sudah dibuat. PAS Kelantan dengan yakin, mereka akan mulakan projek itu pada bulan Mac 2012.

Kita sama-sama tunggulah, adakah benar ia akan direalisasikan atau hangat-hangat tahi ayam sehangat semangat rakyat Kelantan mahu menghadapi pilihanraya. Nik Ajis dan pasukan negerinya begitu cepat mengambil kesempatan untuk memberi kelebihan kepada mereka kerana mereka tahu dengan hanya bermodalkan Islam, mereka yakin, PAS akan terus dipilih di Kelantan. 

Apa yang pernah dan kerap berlaku, semasa menjelang pilihanraya, beginilah PAS Kelantan menjaja janji kepada rakyatnya yang dunggu itu dan apabila sudah menang mereka lupa serta terus membiarkan rakyat hidup menderita. Tangungjawab membangunkan negeri diserahkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan Pusat sehingga sekecil-kecil rumah PRT dan jalan kampung sehinggalah ke projek mega diserahkan kepada kerajaan Pusat. Apabila tiba pilihanraya pula, mereka kata kerajaan BN anaktirikan Kelantan. 

Rakyat Kelantan terus ditipu dan membiarkan diri mereka terus ditipu. 

Khabarnya PRU13, mereka juga terus mahu ditipu.  

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif