Selasa, 18 Oktober 2011

KRIM Hadiah Kerajaan Buat Rakyat Malaysia


Konsep Kedai Rakyat 1 Malaysia (KRIM) amat menarik. Disebalik ramai pihak memikirkan bagaimana agaknya kerajaan mampu masuk dalam arena peruncitan barangan keperluan demi memberi keseimbangan harga kepada barangan tersebut, akhirnya jelmaan idea ini menjawab segalanya. Paling menarik, harga yang ditawarkan di kedai ilham kerajaan BN ini, lebih murah dari mana-mana kedai runcit di Malaysia.

Inilah kelebihan yang ada pada KRIM membolehkan kerajaan tidak lagi bergantung kepada pasaraya ternama bagi mengimbangi harga barang keperluan. Kebergantungan kepada mereka hanya mengundang kesan lebih teruk kerana setiap syarikat pastinya mementingkan keuntungan semata.

Kehadiran KRIM sekurang-kurangnya dapat membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana di bandar membeli barang keperluan pada harga yang murah. KRIM kini sudah popular dan ia juga bakal diperluaskan ke seluruh negara.

KRIM sekarang ini diuruskan oleh Pasaraya MyDIN dimana segala overhead, tenaga kerja dan produk KRIM ditanggung oleh MyDIN.  MyDIN terkenal sebagai syarikat peruncitan bumiputera yang kukuh dan memiliki modal yang besar. Promosi dan penjenamaan KRIM pula perlu mengikut spek yang dikeluarkan oleh kerajaan. Segala guideline dan 'sop" perlu mengikut apa yang diaturkan kerajaan demi memastikan program ini mencapai matlamat.   

Jadi, apa yang dilakukan MyDIN amat sukar dilakukan oleh pasaraya lain kerana ia melibatkan modal pusingan yang besar. Tamingsari agak terkejut dengan laporan TV3 baru-baru ini berkaitan Menteri KPDNKK telah membuka pemilikan PRIMA kepada semua pihak yang berkelayakan. Kononnya ia bagi mengelak sentimen monopoli sekiranya hanya MyDIN sahaja yang terlibat sebagai pelaksana.

Bagi Tamingsari, kerajaan perlu teguh kepada pendirian dan objektif KRIM. Soal monopoli tidak akan wujud kerana matlamat KRIM bukan menyasarkan kepada usahawan tetapi penguna.

MyDIN mungkin ada modal dan pengalaman untuk mengurus dan melaksanakan KRIM tetapi belum tentu kepada orang lain yang tidak diketahui latarbelakangnya. Jenama KRIM bakal tercalar jika orang yang menguruskannya tidak mampu mengadaptasi apa yang dikehendaki oleh KRIM. Matlamat entah kemana dan ia bakal merugikan penguna pula.

Jika MyDIN boleh konsisten di dalam perlaksanaan KRIM, Tamingsari mohon, biar MyDIN sahaja mengerak KRIM ini dengan seliaan dari KPDNKK.

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif