Selasa, 25 Oktober 2011

Murahnya Modal Nak Tarik Sokongan Melayu


Pemimpin bukan Melayu hanya perlu bermodalkan "Lebai" dan Senaskah Tafsir AlQuran serta Hadis untuk mendapat sokongan orang-orang Melayu. Apatidaknya, mereka selepas itu masuk ke perkampungan Melayu dengan berimejkan Melayu Islam, berlebai dan berbaju Melayu, berpidatolah dihadapan orang-orang Melayu, diselitlah pantun Melayu, diselit juga pribahasa Melayu dan paling "best" dibaca juga ayat AlQuran, menafsir ikut suka hati maka orang-orang Melayu pun tertambat dan terus menyokong pemimpin ini. Pakej lengkap, ada orang Melayu jahil berstongkol dengan mereka pula.

Walhal pemimpin Melayu terpaksa gadai hak-hak Melayu, gadai kuota bumiputra, gadai kuota biasiswa JPA, gadai kerusi pelajar Melayu MRSM, kuota bumiputra di universiti, kuota dalam pengambilan pejawat awam, dan pelbagai lagi kos lepas bernilai tinggi untuk mendapat sokongan kaum bukan Melayu. Itupun, khabarnya mereka masih belum berpuas hati. Bagaikan beri betis nak peha mereka merasakan selagi ada kelebihan kepada orang-orang Melayu, selagi itu mereka mahu menganggu.

Inilah bezanya jurang apa yang dimainkan DAP dengan apa yang dikorbankan UMNO selama ini.

Strategi politik DAP untuk memerangkap orang Melayu dengan modal "lebai" dan ayat AlQuran sudah lama dipraktikkan Lee Kuan Yew semasa berkempen di Singapura ketika mana Singapaura masih di dalam Malaysia. Berapa ramai orang Melayu yang ketika itu yang kurang pendidikan terpengaruh dengan lakonan Si Kuan Yew sehinggalah akhirnya Singapura dirampas dari orang-orang Melayu.

Sejarah biarkan ia terakam sebagai sejarah namun ia seharusnya dijadikan pengajaran kepada orang-orang Melayu itu sendiri. Ini kerana jika ia tidak dihayati maka rugilah kita ditipu dengan strategi yang sama walhal kita pernah ditipu sebelum ini. DAP sebagai parti yang berpaksi legasi Kuan Yew masih kekal melaksanakan strategi itu terutama di Perak dan P.Pinang. PRU12 adalah jawapan kepada hipotesis mereka melaksanakan strategi itu. Siapa yang akhirnya rugi? Orang Melayu itu sendiri.

Apa yang perlu dipegang sekarang, kita semua kena kembali kepada realiti. Kontrak sosial yang termenterai diantrara Tunku dan para pemimpin bukan Melayu perlu difahami dan dipatuhi kerana itu janji kita bersama. Mengapa kita perlu terpengaruh dengan janji DAP sedangkan parti itu tidak pernah berjasa kepada negara dan memartabatkan orang-orang Melayu di seantero dunia.

Orang bukan Melayu harus berterima kasih kepada PM yang juga seorang pemimpin parti Melayu kerana sudah terlalu banyak tolerasi yang berikan Melayu kepada kaum bukan Melayu. Seperti yang Tamingsari jelas diperenggan kedua diatas, jasa lain yang paling besar dikorbankan orang Melayu kepada kaum bukan Melayu adalah warganegara pada pasca kemerdekaan negara.

Hormatilah hak orang-orang Melayu, tolak DAP, negara pasti akan aman sejahtera.

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif