Selasa, 15 November 2011

Beras Nasional Dan Minyak Masak Berjenama "Hilang" Di Dalam Pasaran?


Rungutan mula kedengaran. Selain masalah kenaikan harga barang, masalah ketiadaan barang juga kini berlaku. Paling ketara, kehilangan minyak masak jenama berkualiti dan beras jenama "nasional" di dalam pasaran kini. Tamingsari tidak pasti adakah kerajaan sedia maklum dengan perkara ini atau tidak.

Walaupun ada khabar angin mengatakan ianya kini sudah dieksport ke negara Thailand melalui pasaran gelap, namun terfikirkan kita, begitu mudahnya ia diseludup tanpa ada kekangan dan sekatan dari pihak berkuasa kita. Tetapi kebarangkalian itu tetap ada kerana akibat banjir teruk yang melanda negara itu, harga pasaran semua jenis barangan di sana telah naik. Terutamanya minyak masak.

Bagi beras Nasional pula, Tamingsari mendengar dari khabar angin juga ianya telah dibeli oleh satu kilang di dalam negara ini secara pukal dan memprosesnya semula dengan mencampur beras itu dengan beras yang lebih mahal grednya. Beras Nasional yang memiliki harga yang murah pastinya apabila diproses semula dan dicampur dengan beras yang mahal akan membantu pengilang yang tidak bertanggungjawab itu mengutip hasil pulangan berganda. Kesempatan ini diambil berpunca dari masalah beras yang tidak boleh lagi diimport dari Thailand yang mengalami masalah banjir luar biasa.  

Tamingsari amat sedih melihat fenomena ini. Mengapalah rakyat Malaysia begitu mudah diperdayakan dengan wang walaupun sanggup mengadaikan kepentingan negara sendiri. Bukankah dengan menjual minyak masak bersubsidi itu ke luar dan mengekploitasi beras berjenama Nasional itu jelas merompak wang rakyat yang digunakan kerajaan bagi membayar setiap kilo minyak masak dan beras tersebut. Hasrat kerajaan hanya untuk membantu rakyat Malaysia, namun penyangak ini sanggup mengambil kesempatan mencari keuntungan berlipat kali ganda dari bantuan dan kesusahan orang lain.

Siapa lagi yang harus dipersalahkan? Tamingsari kadangkala kasihan melihat kerajaan juga yang menjadi mangsa. Apabila barangan yang dinyatakan di atas hilang di dalam pasaran, kerajaan juga dipersalahkan. Walhal penyangak yang kenyang itu tidak pernah dipertangungjawabkan. Biarpun pihak berkuasa mewakili kerajaan bertungkus lumus mengadakan operasi membantras penyeludupan ia makin menjadi-jadi berlaku kerana habuannya cukup lumayan.

Paling tidak boleh diterima, ada segelintir dari kalangan pihak berkuasa yang sanggup menutup mata sambil tangannya meminta disuapkan sekupang dua. Ini juga salah satu punca ia semakin sukar dibendung.

Jadi, bilakah agaknya bekalan kedua-dua barangan ini kembali pulih?

Wallahhua'alam.

Penulis,

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kesalahan menyeludup barangan juga patut dihukum gantung sampai mati spt kesalahan pengedar dadah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif