Khamis, 17 November 2011

Bung Karno Yang Bergelora Buat Skuad Negara Malam Ini


Debaran makin memucak. Biarpun ia hanya perlawanan di dalam Sukan Sea, maruah bola sepak Malaysia bakal diuji malam ini.


Bertempat di Gelora Bung Karno, Malaysia perlu memecahkan telur kekalahan bersama tuan rumah, yang mana Indonesia belum pernah gagal menewaskan Malaysia di sana.

Berdepan dengan penyokong tuan rumah yang dijangka memenuhi stadium itu malam ini, aura kekalahan di Piala AFF Suzuki tahun lalu pasti masih dirasakan mereka. Jadi, tidak hairan akan ada pelbagai provokasi yang akan dilakukan mereka samaada kepada penyokong, pegawai Malaysia termasuk para pemain di padang. Tamingsari berharap, tidak ada kejadian yang buruk berlaku.

Di Piala AFF Suzuki lalu, skuad negara terpaksa dibawa dengan kereta perisai ke stadium bagi mengelak provokasi melampau penyokong Indonesia.

Apa yang perlu dilakukan oleh anak buah Ong Kim Swee hanyalah perlu seri untuk ke separuh akhir tetapi bakal berdepan Vietnam. Paling baik mereka perlu menang malam ini bagi menjuarai kumpulan A sekaligus bertemu dengan naib juara kumpulan B nanti. Jika ini percaturannya, laluan ke perlawanan akhir akan lebih mudah.

Selamat maju jaya skuad negara kerana bola sepak kini sudah menjadi seakan maruah kepada sesebuah negara. Saksikan perlawanan tersebut secara langsung di Astro Arena 801, TV3 dan TV2.

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif