Selasa, 22 November 2011

Fakri Shaarani "Man of The Match" Malaysia Vs Indon


Fakri Shaarani memang menjadi tumpuan semalam. Bukan kerana ia ayam tambatan peminat tetapi dia dilihat bakal menjadi punca kepada nasib malang Malaysia. Sejak dari awal saingan, ramai yang membantah penyenaraian Fakri namun mungkin ada sesuatu dalam diri Fakri menyebabkan Ong Kim Swee membariskan juga pemain ini di saat-saat akhir. Walhal, Negeri Sembilan juga jarang memasukkan dia di dalam kesebelasan utama ketika perlawanan Liga Super Malaysia 2011.

Kepincangan Fakri pernah dibualkan ketika perlawanan separuh akhir Sukan Sea dimana Malaysia hampir kempunan ke perlawanan akhir. Dengan kegarangan Myanmar yang hampir sahaja memecah kebuntuan gol, Fakri yang diletakkan sebagai 1st Striker dilihat begitu lembik. Tidak nampak nature ball scorer yang ada pada pemain ini malah begitu banyak deretan peluang yang dimilikinya gagal disempurnakan. Gol tunggalnya Fakri menyelamatkan Malaysia cukup dijadikan ubat sahaja walhal dia hampir-hampir turut gagal menyempurnakannya. 

Di perlawanan akhir semalam, Fakri turut dijadikan sandaran utama. Ramai yang merungut resah dan takut dia gagal lagi menyempurnakan peluang. Benar apa yang ditelah, Fakri banyak mempersiakan deretan peluang terhidang untuk terus menutup mulut Indonesia lebih awal. Maki hamun penyokong Malaysia makin menjadi-jadi apabila Kim Swee dilihat semakin sayangkan Fakri walaupun jelas, pemain itu gagal menjalankan tugasnya dengan baik. Penyokong Malaysia bagaikan naik hantu apabila pemain itu sekali lagi menjadi duri dalam daging apabila gagal menyepak masuk sepakan penalti. 

Pujian harus diberikan kepada seluruh kem Malaysia. Kelemahan Fakri ditutup dengan kemantapan barisan pertahanan dan paling perlu dipuji adalah penjaga Gol, Khairul Fahmi Che Mat. Barisan tengah juga boleh dipuji kerana berjaya mengekang penguasaan lawan. Namun, jika Malaysia punya penyerang lebih berbisa, tidak perlu menunggu ke penentuan sepakan Penalti, Malaysia sudah boleh pulang dengan gelaran emas. 

Itulah bola sepak dan seharusnya Ong Kim Swee perlu lebih berhati-hati memilih pemain. Walaubagaimanapun pujian yang paling tinggi harus diberikan kepada jurulatih itu kerana walaupun masih diusia muda, beliau membuktikan yang beliau punya bakat tersendiri mengembalikan martabat Malaysia di dalam sukan Bola Sepak. Berbaloilah beliau dicium oleh Menteri Belia dan Sukan semalam. Ciuman tanda sayangnya kerajaan kepada jurulatih muda itu yang cukup positif dan optimistik. 

Tahniah kepada pasukan Harimau Muda kerana mampu mempertahankan gelaran emas Sukan Sea buat kali kedua berturut-turut. Paling manis kita berjaya melenyapkan ego Indonesia yang dilihat sombong dan bongkak di awal perlawanan. Sikap penyokong mereka yang biadap dan tidak menghormati lagu kebangsaan "Negaraku" dibalas dengan kekalahan pasukan mereka. 

Paling menarik, biarpun emas bola sepak adalah senarai ke-59 pungutan emas keseluruhan namun ia bagaikan satu roh yang menaikkan semangat juang rakyat Malaysia yang menganggap kita adalah juara keseluruhan kejohanan Sukan Sea kali ini. Bola Sepak adalah nadi kepada penyatuan kaum dan ia mampu menaikkan lagi semangat patriotisme rakyat Malaysia kerana setiap kaum berteriak gembira meraikan kejayaan Malaysia dikala kita menang seperti ini. 

Tahniah sekali lagi.!!!    

Wallahhua'alam.

Penulis,

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sangat setuju... 100% tepat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif