Selasa, 29 November 2011

Maka Berdekah-Dekahlah Puak Ini Di PWTC


PWTC kembali bergegar dengan perhimpunan pemimpin-pemimpin sebuah parti keramat orang Melayu. Maka berhimpunlah pemimpin UMNO pelbagai peringkat di sana dengan misi dan niat peribadi masing-masing. Pada pencinta transformasi pastinya tidak sabar menanti pendebat-pendebat berplotasi mendominasi arena. Manakala bagi pendebat pula tidak sabar mereka untuk menterjemahkan idealisasi. Namun tidak dapat dinafikan ramai juga dikalangan perwakilan hadir mahu makan free  dan tidur di kamar hotel yang dingin dan sepi. Masuk dalam dewan bertepuk tangan tak henti-henti, idealisasi masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. 

Apa pun misi dan niat mereka, Tamingsari tetap tidak mahu ketinggalan mengikuti intipati perjalanan program ini kerana di dalamnya penuh dengan kos fulusi, emosi, imaginasi dan provokasi. Walaubagaimanapun, resolusi tercipta tidak diketahui pula ke mana perginya. Walhal bukan kali pertama ia diadakan namun masih samar ke mana perginya semangat perjuangan mereka ini semua. Balik-balik presiden dan timbalan mereka juga berpeluh muka membaiki bahtera berlubang yang tidak putus-putus ditikam bangsa sendiri.

Sayap puteri, pemuda dan wanita masih tampak longgar. Walaupun ketua mereka bukan calang-calang manusia namun dek kerana masalah peribadi dan sahsiah diri mereka, ketiga-tiga sayap ini masih tidak punya seri. Mereka kelihatan gah di perhimpunan seperti ini walhal dalam tempoh 2011 ini, Pemuda hanya menampakkan kerja di hari kerjayanya manakala wanita dengan skuad sayangnya yang berdondang sayang. Puteri masih diteliti apa kerja mereka sehingga ke hari ini. 

Biarlah mereka akan berekah-dekah bercakap mengenai isu nasional, Tamingsari melihat mereka ini, lebih suka berkata dari mengota. Kita masih ingat ketika pertemuan terakhir mereka di sini, ketiga-tiga sayap ini bagaikan dirasuk jembalang tanah, mengila semangat patriotisme mereka di dalam PWTC bagaikan negara ini sudah tidak perlu lagi sebuah Kementerian Pertahanan. Namun, apabila keluar sahaja dari sana, mereka tampak longlai semula. 

Inikah perjuangan? Adakah kegilaan mereka berdekah-dekah di PWTC itu sudah cukup memuaskan hati rakyat di luar sana yang pernah menghukum mereka? Biar setinggi mana lambungan media perdana kepada parti pemerintah ini, rakyat tetap menilai usaha mereka diakar umbi kerana kepada akar umbi jua lah tempat rakyat berpayung dan berlindung. Jika payung itu berlubang, pastinya rakyat dengan mudah memberi mandat dan berlindung di bawah payung lain. Itu yang perlu dititikberatkan.   

Tamingsari berharap agar pemimpin UMNO di pelbagai peringkat jangan berasa selesa dengan keadaan sekarang. Jangan kerana kamu semua lena dibuai mimpi dan kenyang dihidang makanan sedap di PWTC, maka kamu yakin, kamu masih berada di puncak. Dunia ICT menjanjikan maklumat dihujung jari dan dalam tempoh sesaat sahaja rakyat boleh beralih ke kiri tanpa menoleh ke arahmu lagi. Maklumat itu pastinya campuran fitnah dengan yang benar namun ia tidak akan diadlili lagi bahkan terus dihakimi.

Biar sejuta emas kau taburkan, jika rakyat sudah membuat pilihan, tidak akan mampu lagi kamu pertahankan. Nasib bangsamu bakal dihinjak, Islam bakal ditempelak dan tanahair bakal dipijak.

Ingatlah wahai pemimpin UMNO sekalian.

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif