Isnin, 14 November 2011

Nasi Lemak 2.0 Hanya Layak Dibakulsampahkan ?


Komedi Sosial atau Kome di so sial  (Anda Telah Disialkan - "Kata Orang Perak"). Itulah yang boleh digambarkan kepada penghasilan filem yang ditatang Kerajaan iaitu Nasi Lemak 2.0. Filem ini adalah arahan seorang pengkhianat negara dan Cina paling rasis, Namewee atau nama betulnya, Wee Meng Chee.

Siapa dikalangan rakyat Malaysia terutama orang Melayu Islam yang tidak terasa dengan kebiadaban Cina ini. Menghina lagu negaraku, hina azan, hina wanita bertudung dan berbagai-bagai lagi penghinaan yang menjijikan. Tapi yang menarik dia tidak dihukum dengan setimpal hanya diminta untuk memohon maaf secara terbuka. Dia ingat dengan maaf semuanya kembali kepada sediakala. Baca sini sikap sial si Namewee ini.

Paling menghiburkan, dia diberi layanan istimewa untuk bertemu dengan seorang menteri Melayu kepala botak di Parlimen tanpa mengikut etika pakaian di Parlimen. Dia dilayan bagaikan seorang wira dan hajatnya untuk membuat sebuah filem 1 Malaysia disokong seratus peratus. Menteri botak itu hanya pekakkan telinga apabila mendengar rungutan dan tomahan rakyat Malaysia atas layanan mesranya kepada Cina ini, sambil berkata "Namewee hanya anak muda yang keliru". 

Sedarkah wahai menteri botak, kekeliruan si Namewee ini telah dibayar dengan penghinaan kepada lagu negaraku, agama Islam dan orang Melayu? Berbaloikah ia diganti dengan perkataan keliru dan maaf?  Sedangkan orang Melayu yang mahu mempertahankan haknya, telah dihukum. Dimana keadilan si botak ini yang mewakili sebuah kerajaan berlambang dacing (Keadilan)? 

Tamingsari telahpun menonton filem Nasi Lemak 2.0 arahan Cina ini dan terkedu pada awal plot, ketika dimana Namewee sebagai pelakon utama menghina nasi lemak dan masakan orang Melayu. Waktu itu kononnya dia diangkat menjadi hero kawasan itu dan tidak tahulah atas sebab apa. Tapi senjatanya lebih kepada 'Upload Youtube" seakan dengan cara itu boleh selesaikan masalah dan boleh digunapakai untuk meluahkan perasaan kepada seseorang seperti yang dilakukannya bagi menghina Melayu, Islam serta lagu Negaraku. Hakikatnya itu cara seorang yang pengecut.

Secara keseluruhan, Namewee dilihat cuba meniru kaedah pembikinan filem Stephen Chow dengan memasukkan kesan khas komputer ke dalam filemnya. Walaubagaimanapun plotnya berterabur dan sukar difahami kerana banyak babak yang tergantung dan tidak terjawab.

Cuma kesimpulan yang boleh dikonklusikan dengan filem ini seperti yang dipaparkan di penghujung filem iaitu di Malaysia ini masyarakatnya umpama nasi lemak yang sedap dimana setiap satunya mempunyai kaitan sesama sendiri dan saling memerlukan antara satu dengan yang lain. Hilang salah satu bahan di dalam nasi lemak itu maka cacatlah kesedapan nasi lemak itu dan begitulah juga dengan masyarakat kita. 

Tapi banyak maksud tersirat di dalam filem itu yang jelas sekali menghina masyarakat Melayu secara sedar atau tidak. Pertama, perhatikan dimana kedudukan orang Melayu di dalam filem itu? Kedua, penghinaan kepada nama Hang Tuah seorang lagenda panglima Melayu yang dihina sebagai Hantu Yah. Ketiga, makanan orang Melayu bagaikan dihina apabila Namewee membaling nasi lemak ke jalan dan Tamingsari rasa plot itu amat tidak perlu diadakan. Orang Melayu digambarkan kaki pau dan kaki pukul apabila diperlihatkan sedang memukul orang dan membuli budak. Begitu juga plot dimana dia mahu meminta tolong Adibah Nor mengajarnya membuat nasi lemak, dia memanggil dengan cara yang kurang ajar. Afdlin Shauki yang digambarkan sebagai orang Melayu yang hidup susah dengan pakaian yang buruk dan hanya tahu menambah isteri dan anak.

Samaada ia disusun secara sengaja atau tidak Tamingsari tidak pasti tetapi yang pasti, filem ini tidak lain hanya hendak memenangkan sebelah pihak kononnya jika tiada mereka maka Malaysia tidak akan jadi seperti sekarang. 

Terlalu jauh si Namawee ini untuk memahami maksud sebenar konsep 1 Malaysia jika beginilah filem yang dihasilkannya. Dia dilihat masih keliru tentang peranan orang Melayu di dalam negara dan keliru asal usul imegran Cina ke negara ini. Dia juga gagal memahami sejarah wujudnya Malaysia dan tatasusila rakyat Malaysia walhal filem yang dihasilkan mahu dilabelkan sebagai sebuah filem sosial masyarakat Malaysia. 

Hakikatnya, Nasi Lemak 2.0 tetap tidak mampu mengubat rasa marah orang Melayu kepada Namewee bahkan jika ada yang menilai filem itu dengan lebih teliti, akan makin bertambah rasa marah mereka kepada Cina ini.   

Jadi patutkan Nasi Lemak 2.0 dibakulsampahkan? Ikuti luahan hati Namewee mengangkat bakul sendiri.

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif