Rabu, 23 November 2011

Pasca Sukan Sea 2011 : Akuatik Dan Bola Sepak Terbaik Asia Tengara


Temasya Sukan SEA ke-26 Indonesia yang berlangsung di Palembang dan Jakarta selama 12 hari menyaksikan kontinjen Malaysia berjaya mengatasi sasaran 40 hingga 45 pingat emas yang ditetapkan, dengan meraih 59 pingat emas secara keseluruhan.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong berkata jumlah pungutan pingat itu adalah pencapaian kedua terbaik Malaysia di luar Kuala Lumpur.

"Ia adalah pencapaian yang kedua terbaik selepas di Korat (Thailand) dengan 68 pingat emas. Kalau tiga acara sukan keutamaan seperti hoki, boling padang dan skuasy dipertandingkan, mungkin pencapaian kontinjen akan lebih baik," katanya pada sidang akhbar rumusan prestasi kontinjen Malaysia di sini, hari ini.

Beliau berkata daripada 59 pingat emas itu, 10 pingat datang disumbangkan sukan yang bukan di bawah program pembangunan sukan MSN.

"Empat datang daripada luncur air, dua (renang laut terbuka), dua (lawan pedang), acara olahraga 4x400m lelaki dan penampilan semula Sam Chong dalam acara snooker," katanya.

Kontinjen negara yang menyertai 38 daripada 43 jenis sukan yang dipertandingkan dengan meraih 59 pingat emas, 50 perak dan 82 gangsa dengan akuatik menyumbang pingat emas terbanyak.

Acara sukan akuatik secara keseluruhannya meraih 19 pingat emas dengan tujuh daripada acara terjun, dua daripada renang laut terbuka serta renang dan renang berirama masing-masing dengan lima pingat emas.

Atlet renang berirama, Katrina Ann Abdul Hadi dan Shareen Hui menjadi atlet yang meraih pingat emas terbanyak dengan masing-masing meraih lima pingat emas.

Sementara itu, acara sukan memanah dan menembak dikategorikan sebagai sukan yang mempamerkan prestasi sederhana.

"Bagi acara recurve, kita tidak menghadapi masalah tetapi dalam acara compound kita masih belum capai prestasi yang memuaskan. Dalam acara menembak, Nur Suryani (Mohamed Taibi) telah menunjukkan bahawa beliau berjaya kekalkan prestasi sejak darioada Sukan Komanwel dan Sukan Asia, tetapi penembak elit lain tidak dapat raih pingat emas," katanya.

Zolkples berkata MSN akan mengkaji semula kegagalan beberapa jenis sukan yang gagal menyumbang emas untuk kontinjen negara.

"Antara sukan yang gagal adalah gimnastik dan pelayaran. Kita sasarkan atlet gimnastik artistik untuk capai pingat emas tetapi mereka gagal. Bagi pelayaran, mereka sepatutnya pulang dengan pingat emas sebab mereka berjaya raih pingat perak di Sukan Asia," katanya.

Zolkples berkata kajian juga akan dilakukan terhadap prestasi skuad sepak takraw negara dan taekwondo.

Kejayaan skuad bawah 23 tahun Malaysia mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Indonesia malam tadi membuktikan mereka adalah pasukan terbaik di rantau ini buat masa ini.

Mereka juga membuktikan kejayaan meraih emas bola sepak pada Sukan SEA 2009 di Laos dan menjuarai Piala Persekutuan Bola Sepak Asean (AFF) tahun lepas, bukanlah kerana nasib semata-mata.

Biarpun persembahan pasukan Malaysia sebelum ini dipertikaikan terutamanya oleh media Indonesia, kemenangan malam tadi menutup terus mulut pengkritik dan penyokong fanatik skuad negara tuan rumah itu.

Media di Indonesia kini mengakui Malaysia adalah "Raja Bola Sepak Asean". Dalam perlawanan akhir malam tadi di hadapan 100,000 penonton tuan rumah, Malaysia menundukkan Indonesia 4-3 menerusi sepakan penalti selepas terikat 1-1.

Untuk keputusan penuh melibatkan atlit Malaysia di sukan sea, sila rujuk disini.


Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif