Selasa, 29 November 2011

Pemimpin UMNO Perlu Jadikan "Harimau Muda" Sumber Teladan


Siapa boleh menyangka, dalam tempoh 10 minit baki masa perlawanan dengan jumlah pemain hanya 10 orang, Bahrain mampu menumbangkan skuad Ong Kim Swee 3-2. Dalam tempoh sesingkat itu, bagaikan satu keajaiban, 3 gol boleh dihasilkan. Biarpun gol-gol itu bukan gol mudah namun ia terhasil kerana di dalam skuad Ong Kim Swee sudah timbul beberapa penyakit.

Penyakit pertama : Terasa selesa
Penyakit kedua : Terlalu yakin
Penyakit ketiga : Timbul rasa riak dengan perlekehkan lawan dan menganggap diri tu star habis.
Penyakit keempat : Silap strategi
Penyakit kelima : Lembik
Penyakit keenam : Tidak bersyukur kepada Allah dan tidak berterima kasih kepada kerajaan.
Penyakit ketujuh : Masih dibuai mimpi kemenangan sebelum ini.

Apabila Tamingsari melihat semua pemain Bahrain sujud apabila memperolehi gol ketiga jelas, mereka memiliki sifat berlawanan dari apa yang ada pada skuad Harimau Muda. Tahniah Bahrain, anda buktikan anda lebih sayangkan negara anda dari orang Malaysia sayangkan negaranya.

Dengan kekalahan memalukan itu, skuad Ong Kim Swee kalah semua perlawanan di peringkat kumpulan di pusingan pertama dan menduduki tangga tercorot bagi Pra Kelayakan Olimpik 2012.

Apa-apapun ini adalah sukan. Di dalam sukan pasti akan ada menang dan kalah. Namun, penyakit seperti di atas boleh berjangkit kepada sesiapa sahaja tidak kira di arena apapun termasuk politik.

Pemimpin UMNO yang sudah kembali berasa selesa selepas dibantu dengan imej presidennya DS Najib Tun Razak dilihat berisiko dijangkiti penyakit ini. 1Malaysia adalah gagasan cetusan DS Najib menjadi tonggak pemerintahan dan transformasi parti itu dan juga negara. Tetapi apa tujuan ia dihasilakn? pastinya untuk terus kekal releven semasa PRU 13 dan berharap mandat pemerintahan kekal dibawah mereka selepas itu.

Samalah seperti skuad Ong Kim Swee, ditubuhkan dengan gelaran Harimau Muda bermisikan ke Sukan Olimpik London 2012. Namun kerana silap percaturan dan berhempas pulas bertanding di tempat lain, misi utama bagai dilupakan serta kini tidak mampu bersedia 100% ke atasnya. Akhirnya ketika bertemu dengan Bahrain, walaupun pada awalnya mendahului 2-0, dalam tempoh yang singkat Bahrain pula yang mencipta kemenangan. Matlamat sudah hilang, kesakitan pula menjelang.

Itulah yang parti UMNO perlu titikberatkan. Seni di dalam bola sepak perlu diadaptasi di dalam permainan politik UMNO. Jangan berasa selesa dan elakkan tujuh penyakit diatas berjangkit kepada setiap pemimpin UMNO sehinggalah pengurus pilihanraya mengumumkan siapa yang layak membentuk kerajaan. Jika sudah layak membentuk kerajaan sekalipun, elakkan penyakit itu dihidapi untuk UMNO kekal releven. Ini kerana dalam tempoh beberapa saat sebelum mengundi pun, rakyat boleh lagi dipesongkan ke kiri hanya dengan informasi yang kini dihujung jari.

Beringatlah wahai pemimpin UMNO, strategi ditangan kamu, pilihan ditangan rakyat.

Wallahhu'alam.

Penulis,

2 ulasan:

IBM berkata...

Salam dan salam perjuangan.

Mohon izin dari tuan utk linkan blog saya di sini. blog tuan telah saya linkkan di blog saya. Slmt berjuang. Terima kasih.

Link saya :http://ibm-akusayangumno.blogspot.com

IBM berkata...

Salam Tuan.

Terima kasih kerana sudi linkkan blog IBM disini. Selamat berjuang kembali.....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif