Selasa, 1 November 2011

Rosmah Tak Pakai Tudung Pergi Mekah Pun Nak Kecoh!


Alhamdullillah, DS Najib dan isteri telah berangkat ke tanah suci bagi menunaikan ibadah haji. Tamingsari tidak pasti, ini kali ke berapa mereka pergi tetapi sekurang-kurangnya inilah bukti PM kita juga menekankan aspek ibadah ini walaupun sibuk dihujani tugas hakiki.

Apa yang menyedihkan setelah berita keberangkatan pemimpin kesayangan rakyat itu tersebar, hebah di media pembangkang termasuk di blog pencacai menghina Rosmah Mansor yang tidak memakai tudung semasa berangkat semalam. Bermacam-macam tomahan, kejian, umpatan dan kata-kata kesat ditujukan kepada isteri PM ini padahal dia (Rosmah) tidak ada kena mengenapun dengan mereka-mereka ini. 

Rosmah adalah milik PM dan PM lah yang perlu menegur dan mengajar isterinya itu. Andaikata PM sudah lakukannya dan isterinya tidak turuti, itu hak mereka dan jawablah dihadapan Allah nanti. Nabi Noh a.s sendiri gagal membawa anak dan isterinya ke jalan Allah inikan pula kita yang tidak seberapa ini. Tugas kita sebagai pemimpin keluarga sudah selesai dan terpulanglah kepada Allah untuk memberi hidayah atau tidak. Kita hanya mampu bertawakkal.

Apa perlunya kita rakyat jelata mempertikaikan "ciri" Rosmah itu dan menyebarkan fitnah hasil sifat prasangka buruk kita kepada mereka. Hanya kerana dendam politik, perlukah sehingga aib mereka kita cuba selewengkan. Tidak pasal-pasal, kita dapat dosa percuma hanya kerana kita gagal menilai situasi.

Bagi Tamingsari, ada isu yang lebih penting berhubung akidah, dan masalah sosial negara yang perlu diperdebatkan lagi kerana setakad ini ia masih gagal diselesaikan oleh mana-mana pihak. 

Soal Rosmah, doakanlah dia diberi hidayah. 

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif