Selasa, 29 November 2011

Sejak 23 Mac 1995 lagi Rokok Sudah Difatwakan Haram

Sudah lebih 16 tahun fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan berkaitan rokok adalah haram. Walaubagaimanapun, sehingga ke hari ini orang Islam dilihat terus menerus mengabaikan fatwa ini malah jumlah penghisap rokok makin bertambah dari hari ke hari. Malah ada juga dikalangan perokok baru tidak tahu tentang wujudnya fatwa tersebut.

Mengapa fenomena ini berlaku? Pernah Ketua pengarah JAKIM mengingatkan semua penagih rokok agar tidak mengabaikan fatwa tersebut kerana yang haram tetap haram dan tidak ada kompromi untuk soal itu. Namun, bagaikan satu tren dan budaya, ia sukar lagi ditinggalkan oleh orang Islam di negara ini. 

Rokok ternyata tidak memberi apa-apa kesan postif kepada badan walhal ia sebenarnya satu bom jangka yang boleh mengancam nyawa kita kerana mampu menghadirkan banyak penyakit berbahaya. Menurut Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun ini lebih lima juta penduduk dunia akan mati akibat penyakit berkaitan merokok antaranya serangan jantung, strok dan kanser. Keadaan ini berlaku kerana di dalam rokok terdapat campuran pelbagai bahan kimia berbahaya termasuk tar (digunakan untuk membuat jalanraya).


Kalau kita perhatikan gambar di atas, ada pelbagai ancaman dicetuskan oleh rokok :
1. Mengancam nyawa dan keselamatan diri.
2. Mengandungi kira-kira 4000 jenis racun merbahaya.
3. Usaha membunuh diri secara perlahan-lahan.
4. Jarum Yahudi untuk melemahkan umat Islam.
5. Menyokong pembunuhan umat Islam kerana sebahagian besar keuntungan daripada rokok disumbangkan dalam pembelian senjata Amerika dan Yahudi laknatullah.
6. Najis, kerana setiap batang rokok mengandungi pati najis haiwan. Ia direndam dalam alkohol (arak) untuk menyebabkan ketagihan perokok.
7. Contoh buruk dan budaya jijik yang ditunjukkan kepada golongn muda dan anak-anak.
8. Bapa kepada kemaksiatan (Jika arak adalah ibu kepada segala kejahatan)
i. Pelajar yang ponteng sekolah kebanyakannya bermula daripada ketagihan merokok.
ii. Remaja yang terlibat dengan gam, dadah, ganja, arak, mat rempit, bohsia, bohjan boleh dikatakan semuanya bermula dengan merokok.
iii. Remaja yang terpengaruh dengan kawan-kawan yang nakal dan jahat, kebanyakannya diumpan dengan rokok.
9. Amalan syaitan. Merokok diibaratkan seperti membakar duit dan ia adalah perbuatan yang sia-sia.
10. Menjadi fitnah kepada agama (Islam)

Gambar ni menunjukkan lelaki yg kena kanser mulut akibat merokok.

Jadi tidak hairanlah mengapa ia difatwakan haram. Kerajaan Malaysia juga sedar, bahawa untuk mengalakkan orang berhenti merokok bukan sesuatu yang mudah, namun kerajaan tetap komited memberi kesedaran kepada perokok tegar untuk berhenti merokok dengan cara, menaikkan cukai rokok, mengadakan kempen kesedaran termasuk menampal contoh-contoh penyakit yang bakal terjadi jika menghisap rokok di kotak rokok.

Terpulanglah kepada perokok jika terus ingkar dengan fatwa haram ini. Ini kerana Allah sudah menjanjikan siksaan kepada mereka yang melakukan perkara yang dilarang dan diharam oleh Islam. Namun, Islam tetap indah dan bertoleransi. Ambillah masa anda untuk berhenti merokok, cekalkan hati untuk berhenti dan bertawwakkallah kepada Allah. InsyaAllah, Allah akan membantu anda.   

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif