Rabu, 23 November 2011

Utusan Terus "Attack" Kelantan: Gigi Cucu Nik Ajis Dikatakan Rosak!

Bukan gigi cucu nik ajis je dikatakan rosak, gigi nik ajis pun sudah bertabur dan rosak akibat makan dan minum Air Keruh Sedih Benar (AKSB) yang berkarat dan kekurangan florida serta lebihan E-coli. 

Hampir keseluruhan kanak-kanak di Kelantan yang berumur bawah enam tahun mengalami masalah pereputan gigi atau gigi berlubang akibat air di negeri itu tidak dibekalkan dengan kandungan fluorida yang mencukupi.

Laporan Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan menyebut, pada tahun 2007, 95.3 peratus kanak-kanak di negeri itu yang berumur di bawah enam tahun menghadapi masalah gigi berlubang. Pada tahun itu, penduduk mendapat air berfluorida adalah 18.1 peratus.

Bayangkan apa yang berlaku selepas ini. Ini kerana peratusan penduduk yang mendapat air berfluorida menurun hampir setiap tahun dan tahun lalu hanya hanya 14.1 peratus


Penemuan yang amat menarik. Jabatan kesihatan terus dijadikan sumber menyerang sebuah pemerintahan zalim dibawah pemerintahan fUlamak Pas yang pemalas dan bodoh sombong. Selepas lebih 20 tahun, inilah hasil kerja tangan puak yang paling banyak bercakap dari berkerja.

Teruskan pendedahan seperti ini dan diharapkan rakyat Kelantan sedar, mereka sememangnya dizalimi oleh puak Pas laknattullah ini.

Wallahhua'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif