Ahad, 4 Disember 2011

Kos Bersalin Bedah Di Hospital Swasta RM4800++


Ini salah satu bukti kerajaan Malaysia yang diterajui Barisan Nasional begitu perihatin.

Kos bersalin secara bedah di hospital swasta bernilai RM4800 +++ belum dicampur lagi dengan kos lain termasuk bilangan hari berada di wad dan sebagainya. Bagi yang berkemampuan pastinya nilai itu tidak membebankan namun kepada yang kurang berkemampuan pasti tidak akan mampu menanggung kos itu semua.

Di hospital kerajaan, untuk bersalin bedah pihak hospital hanya meletakkan bayaran RM150--- sahaja. Bagi penjawat awam, pastinya tidak ada sebarang kos dikenakan. Jika angka RM150 itu digunapakai, baki RM4,650 adalah dibawah tangungan subsidi oleh kerajaan. Bayangkan dalam sehari berapa ramai rakyat Malaysia yang bersalin di hospital kerajaan? Darabkan pula dengan sebulan dan setahun. Kalau penjawat awam pula, berapa ramai agaknya yang bersalin sehari di hospital kerajaan? Darabkan pula dengan bulan dan tahun. Anda bayangkan berapa banyak wang yang dilaburkan kerajaan untuk memberi perubatan percuma kepada rakyat.

Itu baru kita bercerita soal bersalin, sedangkan di dalam bab perubatan, telah begitu banyak kerajaan membuktikan yang amalan mewujudkan sebuah negara kebajikan sudah lama diamalkan. Tidak ada kerajaan di dunia ini seperihatin itu dan seharusnya kita rakyat Malaysia bersyukur dikurniakan Allah kerajaan yang sangat perihatin kepada nasib rakyatnya. 

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif