Khamis, 1 Disember 2011

"UMNO Amal Islam Secara Bersederhana" Kata Pak Din

Inilah masalah yang berlaku pada UMNO dan cabaran mereka untuk mengantikan PAS. Biarpun ia satu ucapan yang pastinya tidak difahami oleh perwakilan UMNO yang kini sedang "berdekah-dekah" di PWTC. Namun, kepada mereka yang teliti, pasti akan keliru dengan ungkapan itu.

TS Muhyiddin @ Pak Din telah mengungkapkan ayat "UMNO akan amal Islam secara bersederhana dan tidak ekstrimis" ketika ucapan perasmian beliau untuk Perhimpunan tiga sayap, wanita, pemuda dan puteri serentak dua hari yang lalu. Tamingsari tahu, bait-bait itu tujuannya untuk memerli PAS yang sememangnya ekstimis dalam mengamalkan Islam walhal PAS hanya sebuah parti yang langsung tiada ciri pentadbir yang layak untuk memerintah negara. Islam hanya alat untuk memancing undi demi survival parti itu semata.

Muktahir ini, UMNO sebuah parti yang diwakili oleh 100% orang Melayu Islam bukan mengamalkan Islam secara sederhana sebenarnya. Tetapi lebih tepat pegangan Islam yang diamalkan UMNO telalu longgar. Tamingsari bukan mahu menuduh UMNO jahil didalam mengamalkan Islam, tetapi budaya dan fikrah Islam itu masih sukar didapati di dalam parti UMNO itu sendiri. Di dalam setiap program mereka, sejauhmana mereka mengutamakan Islam walhal mungkin ada sesetengah mereka menganggap Islam hanya merencatkan perjalanan program mereka.

Berdasarkan contoh di bawah, beginikah pendekatan bersederhana di dalam mengamalkan Islam yang dimaksudkan UMNO?
Bab 1 : Bersalaman dengan wanita tanpa lapik. Vice Versa. Bukankah di dalam Islam, bersentuhan lelaki dan wanita bukan muhrim adalah HARAM. Biar apapun alasan, ia tetap HARAM. Tidak ada di dalamnya harus atau makruh. Alasan berserhana juga tidak menghalalkan ia berlaku.

Bab 2 : Soal aurat. Di atas ini contoh pemimpin berpengaruh di dalam UMNO yang tidak memakai hijab dengan sempurna. Di dalam Islam, wanita tidak kira diperingkat umur mana apabila selepas baligh wajib bagi mereka menutup aurat dengan sempurna dan mendedahkannya pula adalah HARAM. Biar apapun alasan, ia tetap HARAM. Tidak ada di dalamnya harus atau makruh. Alasan berserhana juga tidak menghalalkan ia berlaku.

Bab 3 : Salah seorang Puteri UMNO sedang  membaca AlQuran di dalam keadaan aurat yang terdedah. Biar apapun alasan, ia tetap HARAM. Tidak ada di dalamnya harus atau makruh. Alasan berserhana juga tidak menghalalkan ia berlaku.

Di atas adalah tiga contoh paling asas yang dilakukan orang-orang UMNO di dalam memahami erti Islam itu sendiri. Mungkin juga inilah maksud "kesederhanaan" yang dikatakan Pak din. Kesimpulannya, inilah perkara yang bakal mengelirukan jutaan umat Islam di negara ini terutama kepada generasi muda di dalam memahami penekanan tentang cara hidup Islam yang sebenar.  

Apa yang memenangkan PAS di dalam soal ini memang jelas. Jika anda pembaca sekalian ke program PAS, anda akan lihat bagaimana mereka mengatur program mereka beracuankan Islam secara menyeluruh. Dari segi pakaian, hubungan lelaki dan wanita dan perjalanan program yang berunsur Islamik, mereka amat menekankan semua ini. Di dalam program mereka juga tidak ada unsur-unsur hiburan terlampau yang jelas mencerminkan mereka mempraktikkan Islam secara betul dan menyeluruh. Perkara ini bukan arahan yang dilakukan oleh pucuk pimpinan mereka, tetapi ini adalah arahan Allah yang termaktub di dalam AlQuran dan hadis.

Biarpun PAS dilihat sebagai sebuah parti yang gagal dalam membawa agenda Melayu namun secara zahirnya, imej Islam yang dibawa oleh PAS telah menambat hati ramai orang-orang Melayu terutama di kampung-kampung. Kesederhanaan Islam tidak pernah wujud di dalam kamus imej PAS secara luaran dan inilah penyebab mengapa golongan berpendidikan tinggi dalam bidang agama Islam akan berpaling kepada PAS walaupun sedar, mereka belajar dahulu dibawah bantuan UMNO.

Fikrah dan cara hidup Islam konklusinya tidak boleh diambil secara bersederhana. Ini kerana Islam tidak hadir secara bersuku-suku kerana ia agama yang sempurna meliputi segenap kehidupan kita. Di dalam apa jua urusan hidup kita Islam pasti ada kaedah dan peraturannya. Tidak ada satupun yang tertinggal dan tiada kompromi baginya untuk dipilih malah alasan kesederhanaan juga tidak wujud di dalam mengamalkannya.

Bagi Tamingsari, jika beginilah cara UMNO mengamalkan Islam, sampaibila pun mereka akan gagal menawan Kelantan dan juga menguburkan PAS dijiwa orang-orang Melayu. Tamingsari merayu kepada kepimpinan UMNO, jadikanlah Islam wadah perjuangan secara total kerana hanya dengan Islam, Melayu akan terus mampan dan mampu mengalas cabaran mengharungi badai masa depan yang sungguh mencabar. 

Namun, kepada sesiapa sahaja, jika hujah Tamingsari di atas ada yang tersalah, mohon diperbetulkan.

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif