Rabu, 7 Disember 2011

Ustaz Budak Dianaktirikan Nik Aziz. Alahai !!!


Ustaz Budak atau nama asalnya Shamsul Zaman Sukri  menerima tempias paling dahsyat apabila "nabi versi PAS" Nik Ajis menolak untuk bertanggungjawab ke atas tindakannya menyamakan Nik Ajis seperti seorang Nabi ketika berceramah di salah sebuah kampung di Machang, Kelantan beberapa hari yang lalu. Setelah begitu berani Shamsul ini menyamakan seorang wali selipar kepada taraf seorang nabi, akhirnya si wali selipar yang diagungkannya tidak mahu menyokong dan membantunya setelah kata-katanya itu dipersalahkan oleh ramai pihak.

Mungkin Shamsul ada hujah tersendiri tetapi ungkapannya yang divideokan serta tersebar di dalam Youtube membuktikan dia turut menyamakan wali sanjungan PAS itu adalah nabi. Shamsul pastinya tiada niat untuk bermaksudkan sedemikian tetapi oleh kerana aura taksubnya begitu tinggi ketika berceramah hari itu, maka terkeluarlah bai-bait yang mempunyai maksud yang berbeza. Shamsul boleh meniliti sendiri video itu dan nilailah adakah benar atau tidak dakwaan orang ramai.

Beginilah sifat pemimpin dan penceramah PAS yang kadang-kadang lupa, apabila mereka merasakan ilmu agama mereka setinggi gunung dan ketaksuban terlampau mereka kepada sebuah parti sesat berwarna hijau ini, akhirnya mengancam kepada akidah dan keimanan mereka sendiri. Sudahlah ceramah mereka penuh dengan kata nista diselangseli pula dengan ayat-ayat suci Allah dan hadis Nabi Muhammad s.a.w. Dimana letaknya kualiti ceramah mereka ini walhal mereka kononnya membawa imej Islam. Islam itu ironinya suci lagi menyucikan.

Paling malang, pemimpin mereka hanya mengaku mereka ini sekapal jika pujian melambung mereka itu memberi impak postif kepada pengundi tetapi bersikap lepas tangan apabila ia memberi impak yang negatif. Beginikah sikap seorang pemimpin yang harus kita julang? Shamsul pula ditempelak "jatuh fasiq" oleh Nik Ajis jika benar Shamsul menyamakannya dengan nabi. Kasihan kau Shamsul.

Shamsul perlu bermuhasabah. Seharusnya ini menjadi pengajaran kepada dia untuk melihat semula adakah benar perjuangan PAS ini mendaulahkan fikrah dan tasawur Islam seperti yang ditelah oleh Ketua Dewan Pemudanya, Nasaruddin Tantawi. Islam tidak perlukan PAS tetapi Islam perlukan roh yang perlu disemat di setiap jiwa orang Islam itu sendiri tanpa ada prejudis kepada politik dan berkepentingan.

Jika masih ada lagi umat Islam yang kononnya berkata mahu mendaulahkan Islam sedangakan dijiwanya asyik memikirkan hadiah dunia, sampai bilapun Islam tidak akan mampu didaulahkan kerana disebalik bait-bait suci Kalimah Allah, kedengaran pentengkaran merebut kepentingan.

Paling penting, semua orang Melayu Islam perlu akui, PAS masih gagal mencerna pemikiran dan tasawwur Islam di Kelantan walaupun sudah 21 tahun mereka memerintah negeri itu. Walhal rakyat Kelantan sudah memperjudikan air dan infrastruktur yang sangat daif demi menagih janji PAS mendaulahkan fikrah dan tasawuf Islam.

Bagaimana ianya mampu untuk berlaku sedangkan pemimpin PAS sendiri bergelumang dengan nafsu politik seperti Nik Ajis yang hanya memilih ruang selamat asalkan sokongan politiknya tidak tergugat.

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif