Rabu, 4 Januari 2012

Penekanan Hanya Pada IQ Punca Amalina Tersalah Langkah


Hari ini orang tidak lagi hanya bercakap soal Intelligence Quotient (IQ) atau kecerdasan minda kerana di zaman moden serba mencabar ini keseimbangan diantara IQ bersama Emotional Intelleigence Quotient (EQ) ataupun kecerdasan emosi mahupun Spritual Quotient (SQ) atau kecerdasan rohani amat penting. Apa yang pasti ketiga-tiga elemen IQ, EQ dan SQ berkait di antara satu sama lain diperlukan oleh seseorang individu sebagai pelengkap untuk pembangunan diri.

Berdasarkan pemerhatian dan laporan-laporan daripada media massa, secara umumnya saya berpandangan tahap IQ individu di negara ini semakin meningkat, bermaksud semakin ramai orang yang pandai , cerdik dan bijak dalam bidang persekolahan dan akademik.

Saban tahun kita perhatikan statistik yang menunjukkan peningkatan bilangan pelajar cemerlang dalam peperiksaan utama seperti UPSR, PMR, SPM dan STPM, namun pada masa yang sama media massa juga turut melaporkan banyaknya serbuan dan tangkapan yang dilakukan oleh pihak berkuasa berhubung kes-kes salah laku bukan sahaja pelajar malahan golongan dewasa.

Maknanya sebahagian daripada anggota masyarakat kita secara amnya memiliki tahap IQ yang tinggi dan berjaya dalam bidang pengajian dan akademik namun tahap EQ dan SQ mereka tidak meningkat seiring dengan IQ, menyebabkan mereka gagal untuk menjadi insan ‘Kamil’ dalam erti kata yang sebenarnya.

Sebagai rujukan bersama, EQ – adalah ukuran kecerdasan emosional anda, atau kemampuan anda untuk menggunakan kedua dua emosi dan kemahiran kognitif dalam hidup anda. Kompetensi kecerdasan emosi termasuk tetapi tidak terhad pada empati, intuisi, kreativiti, fleksibiliti, ketahanan, mengatasi, stres pengurusan, kepimpinan, integriti, keaslian, kemahiran intrapersonal dan interpersonal yang baik.

IQ – adalah satu nombor yang digunakan untuk mendedahkan relatif jelas kecerdasan seseorang yang nisbah didarabkan dengan 100 daripada usia mental seperti yang dilaporkan dalam kes-kes standard dengan kronologi umur. IQ ialah ukuran keupayaan kognitif, seperti kemampuan belajar atau memahami atau menghadapi situasi-situasi baru; yang mahir menggunakan akal sihat; kemampuan untuk menerapkan pengetahuan untuk memanipulasi persekitaran seseorang atau untuk berfikir secara abstrak yang diukur dengan kriteria objektif (sebagai ujian ); ketajaman mental, logik dan kemahiran analisa.

Perbandingan mudah adalah seperti ini : EQ membuat anda menjalani hidup vs IQ membuat anda melalui alam sekolah atau pengajian. Ketika kita mengenali perbezaan antara EQ dan IQ, kita boleh bekerja untuk mengembangkan EQ selaras dengan IQ begitu juga dengan tahap SQ. Ini boleh dipelajari namun sering diabaikan dalam pendidikan kita baik di rumah maupun di sekolah. Sumber

Dek kerana itulah, perlunya keseimbangan diantara tiga elemen IQ, EQ dan SQ bagi membentuk satu modal insan yang berjaya.

Bagi kes Sufiah iaitu seorang pelajar genius yang pernah mengemparkan negara. Namun kini dia terjebak dengan perkara yang tidak bermoral di luar negara. Ini menunjukkan bahawa tidak wujud keseimbangan Quotient -nya. Namun, syukur, dia kini di dalam proses pemulihan.

Bagi kes Nur Amalina seorang pelajar cemerlang di dalam SPM 2005, dia dikhabarkan sudah tidak menutup aurat dan terlalu bersosial di tempat dia belajar sekarang. Tamingsari pasti, penekanan kepada IQ dan EQ telah diterapkan dengan baik kepadanya sehingga mampu mengapai kecemerlangan yang sangat luar biasa yang sukar digapai oleh orang lain. Namun, apabila ke luar negara dia masih mengekalkan budaya intelligent-nya namun dari segi rohaninya dia sudah lemah. Mungkin penekanan SQ-nya agak kurang sebelum ini. Dek kerana itulah, dia jadi seperti itu. 

Kata orang, "jika di dalam hati seseorang itu tidak diterapkan tasawwuf Islam, tudung yang disuruh pakai itu akhirnya dibuang sahaja". Inilah mungkin realiti yang berlaku. 

Semoga  Nur Amalina sedar akan kekurangannya dan melihat isu ini sebagai isu yang pokok yang perlu diselesaikan segera agar namanya kembali bersih. Di usia 23 tahunnya sekarang ini, dia sudah matang untuk menilai semua itu.

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif