Isnin, 2 Januari 2012

Sudah 40 Tahun, Ramai Graduan Selamat Digraduasi Tanpa Diganggu AUKU


Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU 1971) merupakan satu akta yang digubal oleh kerajaan Malaysia yang diperkenankan oleh raja pada 27 April 1971. Ia juga merupakan suatu akta sebahagiannya di bawah kuasa Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia untuk mengadakan peruntukan bagi penubuhan, penyelenggaraan dan pentadbiran universiti-universiti dan kolej-kolej universiti awam dan bagi perkara-perkara lain yang berkenaan dengannya. Akta ini dipinda pada tahun 1975 dan 1995 menjadi Akta Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 1995.

Maka sejak dari tahun 1971 sehingga 2011, iaitu selama 40 tahun, mungkin sudah mencapai angka ratusan ribu graduan yang berjaya bergraduasi tanpa ada gangguan sedikitpun oleh AUKU. AUKU punya peraturan yang baik menepati kehendak semasa cumanya ia menghalang penglibatan mahasiswa di dalam arena politik dan gabungan pertubuhan pelajar serta kesatuan sekerja.

Biarpun peruntukan di dalam AUKU itu disanggah ramai pihak terutama parti pembangkang, kerajaan masih mengekalkan kewujudan peruntukkan itu demi mengelakkan mahasiswa menjadi mangsa budaya politik kotor.

Hakikat sebenarnya, mahasiswa tetap degil dan mahu mencabar kerajaan. Dengan sokongan sorok tangan pemimpin pembangkang, mahasiswa sanggup membadai diri serta mempertaruhkan masa depan mereka menentang perlaksanaan AUKU. Seperti yang mereka lakukan di hadapan UPSI baru-baru ini, bukankah tidak ada sedikit pun faedah yang mereka gapai? Yang untungnya, parti pembangkang sendiri mereka-reka cerita pelbagai versi memuaskan nafsu mereka sendiri. 

Walhal, jika mereka duduk diam dan tidak masuk campur di dalam urusan tersebut, tidak ada sedikit pun kerugian yang mereka tanggung. Malah, rekod mereka akan terus kekal baik. Teruskan menuntut ilmu, patuhi AUKU dan jika mahu berpolitik, tunggulah selepas bergraduasi. Akhirnya apabila sudah tamat graduasi mereka mungkin mudah mendapat perkerjaan kerana mereka tidak ada sejarah hitam.

Majikan mana mahu mengambil seorang pendendam, penyanggak, pembabi buta, pemberontak dan pembangkang untuk berkerja di organisasi mereka. Silap-silap lawan tokey nanti.

So, ada otak, fikirlah sendiri wahai mahasiswa.

Ayat Geram : "Lepas graduasi, Nak menjubur bersama Anwar pun, tidak ada sesiapa yang menghalang."

Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif