Selasa, 10 Januari 2012

Warna Warni Liga Malaysia 2012


Kemunculan semula pemain import dan kembalinya Singapura dalam kancah bola sepak tempatan menerusi Lions XII bakal menjadi rencah tambahan yang menarik peminat untuk membanjiri stadium pada musim baru Liga Malaysia 2012.

Pendirian Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) membuka semula penyertaan kepada pemain import menerima pelbagai reaksi daripada peminat, namun keputusan telah dibuat dan mereka perlu menerimanya dengan hati terbuka.

Dalam Liga Super, kehadiran Lions XII yang menampilkan 10 pemain senior Singapura bakal menghangatkan saingan, biarpun ia tersasar daripada pelan awal republik itu yang pada mulanya mahu menghantar skuad muda Young Lions untuk tujuan pendedahan.

Tidak dinafikan, kemasukan Lions XII mampu menarik kehadiran penonton ke stadium kerana Singapura dan Malaysia mempunyai sejarah bola sepak yang istimewa.

Malah, beraksi di padang tiruan Stadium Jalan Besar memberi kelebihan buat skuad bimbingan V. Sundram Moorthy itu, justeru kehadiran mereka tidak boleh dipandang enteng oleh pasukan pilihan lain.

Begitupunpersaingan musim baru tetap tertumpu kepada pasukan besar seperti Kelantan, Terengganu dan Selangor.

Pasukan-pasukan ini berada dalam kelompok pilihan kerana masih mengekalkan sebahagian besar pemain musim lalu, selain berjaya memikat beberapa bintang baru.

Kelantan yang kembali menerima sentuhan tiga bekas pemain, Indra Putra Mahayuddin, Mohd. Nor Farhan Muhammad dan Azizi Mat Rose berada dalam kelas tersendiri ditambah kehadiran dua pemain dari Lebanon.

Terengganu dan Selangor masih dianggap pencabar utama skuad kendalian Peter Butler itu jika keseimbangan dalam skuad menjadi taruhan.

Biarpun kehilangan jurulatih, Irfan Bakti yang berhijrah ke Selangor, ia dijangka tidak memberi kesan kepada Terengganu kerana mereka masih mengekalkan sebahagian besar penggempur berbisa diterajui Ashari Samsudin, Joseph Kalang Tie dan Abdul Manaf Mamat.

Malah, skuad Peteh turut mendapat suntikan dua bintang Harimau Muda A, Mohd. Muslim Ahmad dan Abdul Shukor Jusoh untuk memantapkan benteng.

Selangor yang mengambil risiko menyambar Lelo Mbele walaupun tahu tentang rekod kecederaan pemain itu turut mendapat sentuhan bintang berbakat, Wan Mohd. Hoesne Wan Hussain, yang berganding dengan dua bintang senior, Amri Yahyah dan Safiq Rahim di jentera serangan.

Liga Perdana juga tidak kurang menarik apabila Angkatan Tentera Malaysia (ATM) jelas bernafsu besar musim baru ini dengan memikat ramai pemain berstatus bintang seperti pasangan kembar, Mohd. Aidil Zafuan dan Zaquan Adha, Azmi Muslim serta Hairuddin Omar.

Ramai yang tidak sabar untuk melihat bagaimana bekas jurulatih kebangsaan, B.Sathianathan mengadunkan pemain-pemain dari kelompok bintang dengan pemain yang berasal dari kakitangan ATM sendiri.

Sime Darby dan Pahang mampu menjadi pencabar ATM untuk bergelar juara Liga Perdana.


Wallahhu'alam.

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif