Selasa, 6 November 2012

Ibarat Lantai Sudah Berair, Nurul Izzah Pula Nafi Klimaks

Wow! Nurul Izzah Anak Anwar
Malas sebenarnya hendak bercakap pasal anak sulung keluaran Anwar Ibrahim ini kerana dia sebenarnya menyambung legasi ayahnya yang bakal memporak perandakan masa depan Melayu dan Islam.

Beberapa kali Nurul Izzah dikecam oleh pro Kerajaan dan NGO atas beberapa kontroversi kenyataan beliau malah yang terbaru, kata-katanya berbaur IFC sekali lagi mengemparkan negara. Dia dilaporkan berkata sebarang peruntukan undang-undang berkaitan kebebasan beragama harus dilaksanakan secara adil tanpa mengira agama termasuk Islam.

Kata beliau, seharusnya tidak wujud sebarang desakan beragama sehingga membezakan antara agama Islam dan agama lain.

“Tiada desakan dalam beragama...mana boleh kita kata ‘maaf ini (kebebasan beragama) hanya untuk bukan Islam sahaja’, ia seharusnya dilaksanakan sama rata,” katanya ketika menjadi panel forum' Islamic State: Which version; Who’s responsibility?’ anjuran Gereja Full Gospel Tabernacle di Subang hari ini.
Lantang menyatakan pandangan hanya dengan modal idealis bapa yang pro murtad

Beliau menjawab soalan penonton yang bertanyakan pendapatnya tentang kewajaran kaum Melayu diberikan kebebasan beragama seperti yang dinikmati oleh golongan bukan Islam. 

Perkara 11 (4) memberi kuasa kepada kerajaan negeri atau kerajaaan persekutuan untuk menggubal undang-undang bagi mengawal atau menyekat penganut agama bukan Islam menyebarkan atau mengembangkan ajaran atau kepercayaan mereka kepada orang-orang Islam.

Walau bagaimanapun permohonan orang Islam untuk tukar agama masih tertakluk di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah berdasarkan Seksyen 61(3)(b)(x) Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri.
Hari ini semuanya sudah bertukar. Dia menafikan pula kenyataan yang dikeluarkan semasa forum tersebut malah menuduh media menyalahtafsirkan kenyataan ini.

Hari ini (6.11.2012) dia menafikan pula

Perangai tidak bertanggungjawab ini jelas adalah warisan dari ayahnya yang suka memutarbelit kenyataan jika sudah mati akal untuk menjawab.
....................................................................................
Sementara itu Izzah turut mempertikaikan undang-undang yang digunakan pihak berkuasa di negara ini dalam menangani gejala Lesbian, Gay, Biseksual dan Transeksual (LGBT). 

Menurutnya, selain daripada tempat awam, pihak berkuasa tidak wajar untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat dengan gejala tersebut. Menyifatkannya sebagai tidak menghormati privasi seseorang, tindakan tersebut juga katanya tidak membawa sebarang nilai Islam.

“Dalam Islam terdapat sekatan berhubung isu LGBT ini. Tapi apa yang penting ialah kita tidak menjadikan golongan ini sebagai mangsa. Kita harus terima mereka ini. 

“Sebagai seorang Muslim, saya boleh terima (LGBT). Pada saya, sesiapa yang melakukan orientasi seks mereka di tempat peribadi, kita tidak boleh mengambil tindakan (terhadapnya). Sebagai seorang muslim, saya tidak boleh menerima ini.
“Pelaksanaan (undang-undang ketika ini) tidak menghormati (pelaku) dan tidak membawa sebarang makna dari segi Islam dan juga mana-mana agama.Kita (Muslim) ada sekatan-sekatan tertentu, tetapi ia tidak seharusnya menceroboh ruang privasi,” tegas beliau.
Pandangan Nurul Izzah jika kita fahami ialah beliau:
- Sokong kebebasan agama iaitu menjurus kepada gejala murtadkan umat Islam
- Sokong golongan LGBT yakni Gay/lesbian sejenis boleh lakukan perbuatan itu selagi ia ditempat privasi .

Rakyat Malaysia bukalah mata untuk menolak Parti Keadilan Rakyat dan sekutu mereka kerana mereka pro kepada kebebasan beragama dan ini hanya memberi kesan kepada kehancuran kesucian agama kita semata. Pernahkah anda mendengar mengenai Suruhanjaya Antara Agama (IFC) ? Apa yang Nurul nyatakan pro kepada tuntutan suruhanjaya itu.

Adaptasi dari blog Apa Yang Tersirat

Wallahhu'alam.

Penulis,
Tamingsari

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikom Salam sejahtera Selamat Pagi,

Pada pemerhatian saya Nurul Izzah memberi pandangan berlandaskan Perlembagaan Persekutuan. Bukannya al-Qur'an dan As-Sunnah. Memang benar tiada paksaan dalam beragama. Setiap kenyataan yang dibuat harap-harap janganlah mensyirikkan Allah dan menjatuhkan Aqidah. Hadis Nabi S.a.w yang bermaksud setiap perbuatan tergantung pada niat. Allah Maha Tahu Niat HambaNya. Wassalam.

Tamingsari berkata...

Apa pun dilandaskannya, Nurul bercakap soal Islam.

Islam tetap Islam dan ia termaktub di dalam AlQuran dan Hadis.

So, menyamaratakan kebebasan keluar agama termasuk Islam adalah kenyataan melampau yang mengalakkan kepada Murtad.

So, alasan dangkal mana lagi nak pertahankan dia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif