Sabtu, 30 Mac 2013

Melayu Kenapa Namanya Melayu

Menurut kata orang lama yang tidak tercatit dalam sejarah jua.

Nama Melayu bukan bermaksud bangsa itu yang layu. Tetapi senjatanya yang dapat menundukkan lawan dan kawan sehingga layu dan alah. Apakah ia senjata itu wahai generasi Y Melayu yang tidak kenal sejarah?

Senjata itu tidak lain adalah sopan santun dan tolerasi yang tinggi dalam diri bangsa itu tambahan diacu dengan Islam yang sudah la terpatri bersama jatuh bangun bangsa ini. Dimana mahu mencari budaya ketimuran yang sungguh lembut seninya jika tidak di alam Melayu. Melayu pernah gah di nusantara menjadi bangsa yang disengani serata dunia.

Bahasa Melayu pernah dijadikan bahasa linguafranca atau bahasa pertuturan antarabangsa. Bahasa Melayu mencerminkan tingginya nilai budi bangsanya kerana di dalam apa jua keadaan bangsa Melayu mampu menundukkan lawan hanya dengan susunan bahasa dan pujangga.

Tidak perlulah kita menyingkap jauh sampai ke zaman kesultanan Melaka untuk mengiyakan hujahan ini kerana kemerdekaan negara jua dicapai dengan senjata bangsa Melayu. Hebatnya bangsa Melayu British ditundukkan hanya dengan rombongan Tunku tanpa perlu orang ke-3.

Arwah Tun Ghafar Baba juga membuktikan Melayu punya senjata tersendiri bagi menundukkan lawan apabila bermodalkan senjata bangsa Guthrie menjadi milik kerajaan selepas berjaya menundukkan British dalam peristiwa Subuh. Bergegar Parlimen Britain dengan kekalahan mereka itu.

Begitulah hebatnya bangsa Melayu kerana mereka mampu melayukan sesiapa sahaja demi kepentingan bangsa itu. Sejarah keagungan bangsa Melayu membuktikan bangsa mampu berdiri sama tinggi dengan bangsa lain. Dek kerana itulah Melayu digelar sebagai bangsa Melayu.

Persoalannya hari ini siapa pengkhianat yang membawa sifat kasar dalam diri bangsa Melayu? Senjata yang mampu menunduk lawan hanya dengan budi pekerti bagaikan sudah hilang ditelan globalisasi. Melayu hilang jati diri hanya kerana generasi pasca merdekanya hanyut dengan budaya ketimuran. Paling menakutkan Melayu generasi Y ada yang malu mengaku sebagai Melayu. Penyakit apakah ini?

Politik Melayu zaman ini terlalu kotor sehingga sanggup mengadaikan bangsa demi kuasa.

PAS Bukan Islam
PKR Tidak Adil
DAP Sangat Rasis

Wallahhu'alam

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif