Jumaat, 29 November 2013

Negeri Lain Harus Ikut Jejak Johor


Sebagai sebuah negara Islam seharusnya kerajaan melaksanakan cuti pada hari Jumaat dan Sabtu. Tamingsari amat berbangga dengan tindakan berani kerajaan dan kesultanan Johor untuk mengubah cuti hujung minggu mereka pada hari Jumaat dan Sabtu. 

Seperti yang sudah dilakukan di Terengganu, Kelantan dan Kedah, pada hari Jumaat mereka bercuti manakala pada hari Khamis mereka mengubah jadual waktu kerja bagi penjawat awam negeri itu dari asalnya ada rehat dari 12.15pm hingga 2.30pm kepada mereka boleh pulang awal pada pukul 3.30 petang. Ini memberi ruang kepada mereka menikmati hujung minggu yang lebih berkualiti. 

Berbanding dengan negeri-negeri lain, pada hari Jumaat, rehat yang panjang hanya untuk memberi ruang kepada penjawat awam lelaki bersolat Jumaat. Namun begitu wujud ruang-ruang ketidakefisyenan dicelahan waktu itu malah ada diantara penjawat awam yang memonteng kerja selepas solat Jumaat.

Dengan perbezaan dua kaedah cuti ini menyukarkan mana-mana pihak berurusan apabila tiba hari Jumaat dan Ahad kerana cuti yang berbeza. Ini akan menyebabkan sesuatu urusan itu terganggu dan terbantut.

Tamingsari harap ada kajian dari mana-mana pihak membandingkan keberkesanan diantara dua kaedah cuti ini agar kerajaan mampu berfungsi dengan lebih efisyen. 

PAS Perosak Agama
PKR Pemusnah Bangsa dan Pencinta LGBT
DAP Amat Rasis dan Bahaya

Wallahhu'alam

Penulis,

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif