Isnin, 11 November 2013

Persoalan Hudud ... Ada Sesiapa Nak Jawab?


Ada tak pencinta parti sesat nak komen?

PAS Perosak Agama
PKR Pemusnah Bangsa dan Pencinta LGBT
DAP Amat Rasis dan Bahaya

Wallahhu'alam

Penulis,

2 ulasan:

Grand Marquis berkata...

Saya bukan penyokong pas, tapi saya dah jawab isu ini. Dalam kita berpolitik, kita jangan sampai memberikan gambaran yang salah tentang Islam dan hudud.

Dalam Islam, ada hukuman yang bebannya jatuh pada pemerintah. Hudud adalah salah satunya. Oleh itu, tidak boleh seorang individu melaksanakan hukum hudud sendiri sekalipun jelas perbuatan yang perlu dihudud.

Misalnya kalau anak sendiri murtad pun kita tidak boleh membunuhnya. Kita perlu serahkan pada pemerintah untuk diputuskan tindakan yang sepatutnya.

Dalam undang-undang civil pun sama. Tidak boleh orang awam menahan dan check IC orang sesuka hati, ataupun membuka "penjara" mereka sendiri untuk mengurung orang yang mereka sendiri tangkap kerana buat salah.

Bagaimana pula dengan Rasulullah S.A.W. yang mengatakan akan memotong tangan fatimah kalau beliau mencuri? Ini kerana Rasulullah s.a.w. sendiri adalah pemerintah. Ia umpama seorang hakim yang kata, kalau anak saya sendiri mencuri saya akan penjarakan beliau.

Wallahualam

belang berkata...

Saya bersetuju dengan grand marquis dalam beberapa perkara diatas tetapi seperti yg telah ditulis dan dijelaskan dalam perenggan pertama "...Sebenarnya kerajaan BN dan PR kedua-duanya tidak boleh diharap untuk melaksanakan undang2 hudud di malaysia."

Jadi asal ayat ialah kedua-duanya tidak akan melaksanakan hudud dan kedua-duanya mempunyai sebab sendiri atas kedaifan mereka dalam menjalankan hukum islam ini. Bagaimanapun tanggungjwb rakyat (mengikut ayat sdr) telah tamat dan bebas dari kesalahan kerana telah memperingatkan pemerintah akan tanggungjwb mereka. Artikel diatas pada sudut pandangan lain tidaklah cubaan mempromosikan rakyat dengan kuasa yg ghaib cuma memberikan buah fikiran agar mereka mahu berfikir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif