Isnin, 9 Disember 2013

Makin Dipuji Makin Meluat Rakyat Pada Rosmah Mansor

DALAM banyak-banyak tajuk berita media arus perdana dan media baru mengenai Perhimpunan Agung Umno (PAU) yang berakhir semalam, satu yang menjadi bahan perbualan adalah puji-pujian yang Presiden Umno merangkap Perdana Menteri, Mohd Najib Abdul Razak curahkan kepada isterinya, Rosmah Mansor. Berucap menggulung perbahasan pada 7 Disember, Mohd Najib memuji Rosmah kerana jasanya kepada negara. 

Dia menyebut dua peristiwa di mana Rosmah membantu negara. Pertama, menolong membebaskan seorang pelajar Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Mesir kerana disyaki pengintip. Kedua, menggunakan hubungan baiknya dengan keluarga Diraja Arab Saudi bagi membenarkan pelajar Malaysia yang lari daripada pemberontakan Mesir untuk masuk ke negara itu tanpa visa. 

Berpandukan maklumat Mohd Najib itu, eloklah beliau menimbang semula kedudukan Menteri Luar Negeri, Anifah Aman kerana ternyata beliau tidak seberkesan Rosmah dalam menyelesaikan krisis antarabangsa. Begitu juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Perindustrian, Mustapa Mohamed, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Rohani Abdul Karim dan Menteri Pelajaran, Muhyiddin Mohd Yassin kerana Rosmah juga terlibat di sana-sini dalam tugas-tugas yang sepatutnya dilaksanakan oleh menteri-menteri berkenaan. 

Dengan cara ini kita boleh menggugurkan menteri-menteri yang tidak “perform” dan sekali gus menjimatkan perbelanjaan negara dengan mengurangkan bilangan kementerian. Saya dah berbuih mulut macam lembu kena penyakit kuku dan mulut mencadangkan agar Rosmah masuk politik, dilantik jadi menteri. Malah menjadi Perdana Menteri jika mendapat kepercayaan rakyat jelata. Lembu kena penyakit kuku dan mulut (FMD) Walaupun PRU telah berlalu, PM dan penyokong-penyokong Rosmah masih boleh melakukannya dengan melantik beliau Senator dan seterusnya menteri. 

Apabila ini dilakukan, tidak ada siapa boleh membantah campur tangan beliau atau menuduh suami beliau dan Kabinet menyalahgunakan kuasa dengan membenarkan beliau menggunakan kemudahan kerajaan. Jawatan yang sesuai bagi beliau ialah Menteri Tugas-tugas Khas. Tetapi saya sangat kecil hati dengan salah seorang penyokong PM yang menuduh semua lelaki, kecuali Mohd Najib tidak sayangkan bini. Saya bantah sekeras-kerasnya tuduhan beliau itu. Media massa melaporkan wakil Wilayah Persekutuan, Affandi Zahari sebagai berkata bahawa isteri Perdana Menteri elok dibenar menggunakan jet eksekutif kerajaan demi memberi ketenangan kepada suaminya. “Bolehkah anda bayangkan tekanan emosi yang Perdana Menteri Mohd Najib Abdul Razak akan tanggung sekiranya sesuatu yang buruk berlaku kepada isterinya ketika terbang dengan pesawat komersial?” kata beliau. 

Menurut laporan, Affandi berhujah sedemikian bagi mempertahankan Rosmah yang dikritik kerana menggunakan jet eksekutif kerajaan untuk perjalanannya. Kata Affandi, kalau Rosmah berada dalam jet eksekutif, Mohd Najib tidak perlu bimbang keselamatannya dan menambah, yang orang bodoh pun tahu terbang dengan jet eksekutif lebih mahal daripada terbang dengan jet komersial, tetapi kita kena lihat aspek keselamatan. "Bayangkan tekanan emosi ke atas PM jika sesuatu (yang buruk) berlaku kepada isterinya. "Dia sayangkan isterinya, tidak seperti lelaki-lelaki lain.” (Baca di sini). 

Tidak mengapalah kalau Affandi hendak pertahankan Mohd Najib dan Rosmah. Itulah pun tugas pembahas PAU. Tetapi kalau benar dia mengatakan lelaki-lelaki lain tidak sayang (love) isteri, saya rasa itu satu cemuhan dan penghinaan yang sangat dahsyat. 

Takkanlah Osman Koping (tu bulan tu bintang, atas pokok kayu ara, tu dia sudah datang, orang korporat kampung kita – seloka Johan Jaaffar) tak “love” bini? 

Cuma sebagai penggali kubur (yang mengaku ahli korporat) tentulah Osman Koping tidak mampu membayar isterinya terbang dengan jet eksekutif tidak kira sehebat mana “love” dia kepada isterinya. Nenek moyang kita yang bijaksana dan budiman mengingatkan kita tentang sokong yang membawa rebah.

Oleh :

Tamingsari:
Bukan mahu menyebelahi mereka namun bait-bait ini sangat menguris jiwa malah cerita seperti inilah yang akan menjadi goreng pisang panas yang sangat laris. Bukan hari ini orang bercakap mengenai Rosmah Mansor tetapi sejak Najib belum menjadi orang no. 2 negara lagi. 

Moga ada yang buka mata. UMNO perlu lihat diluar kotak dan tanya diri sendiri, sokongan akar umbi atau sokongan rakyat lebih penting? 

PAS Perosak Agama dan Pemecah Bangsa
PKR Pemusnah Bangsa, Pencinta LGBT dan Pro Israel
DAP Amat Rasis, Anti Melayu dan Anti Islam

Wallahhu'alam

Penulis,

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Sdra mohon izin
I LOVE PM.I LOVE PM .I LOVE PM.PM LOVE LOVE LOVE RM.
Tahniah kapada Ah jib Gor Gong.
Pelupor lifestyle Bangsawan jadi kutan IBDiLah dan KJ. .
Liberal moderate inklusive worldview transformaci blue ocean strategy the best is yet to come endless possibilities high income nation Truly Asia 1M4U ,Tahniah.
Puji RM kerana PM ada lah suami FLOM.
Shahidan dan Jamil khir puji FLOM di majlis resmi dan Parlimen.
High nation sendiri bolih lah.16,000,000 orang melayu tak ada peluang High Income.
Marah MB Selangor,tapi tak marah CM Penang Multi Tongsan tongkang Turun Cinabeng
UMNO budayakan ampu ampu sana sini.
PM anggap Pau sebagai sendiri punya harta .
PRU yang akan datang Ah Jib adalah calaon terbaik mendapat 1 term Presiden 1 Term PM .
Bangsawan.
Lifestyle ikutan belia 17 tahun mengikut KJ.
Di hidangkan permata idola kecil fasbuk gajet hiburan menari untuk 365 hari -24 jam -7/11 dari pagi petang.
Hebat lifestyle ah jib kj ibdillah.
3.0 juta PATI/EXPAT sudah mengaku orang malaysia dan tak takut kapada penguatkuasa Malaysia.
Malah penguatkuasa takut kpd pati/pendatang/expat.
Lifetsyle yang di buru olih:
Se ekor llithuania,se ekor bosnia,se ekor lebanon,600,000 bangla,.
filipine,nepal.india,korea,jepun,nigeria,ghana,300,000 Iran,irak,kenya.,Columbia,Venezuala.
(Truly Asia) dan every one can fly AA TS TFFFFF.
Kemaruk nya Ah Jib akan kepujian melangit, hingga buat arrangement dapat AWARD -CULTURE OF PEACE OLIH GLOBAL PEACE AWARD.LAKONAN OLIH GLOBAL PEACE FOUNDATION- PENGERUSINI NYA----KAh KAh KAH TAN SRI ZALEHA ISMAIL !!!!!! Classic betul ajib ,arah sendiri foundation bagi award sendiri ,tebal betual kulit Ah Jib, macam IDI amin dulu,macam north korean punya great leader !!!!
Semua orang di persada world view akan puji Ajib GOR,kalau dapat NGO yang di biayai olih Ajib Gor Gong.
Great Leader !
Hebat sungguh Visi 1M ah jib gor Great Leader korea utara malu wei Endless possibilities !
Bangsawan setaraf Ah Jib Gor Gong,role model bangsawan 1M.
Ah Jib Gor the English Anglopile Finance Minister.
Sombong ,tidak mau kurangkan extravagant expenditure dan abuse of public tax payers monies saperti RM7.2 biillion bayaran kpd consultant.
Anak murid Xi PRC konon.
Maha Guru aH JIB GOR Gong .
TAHNIAH ,dapat arah GLC dan skim pension beli harta tanaha di ENGLAND - Ah jib gor gong - Orang putih celup..
Tahniah ah Jib Gor Gong,the best big spender award of Malaysia.(suka sendiri puji punya bangsawan)
Ah Jib Gor Gong,twitt twitt twitt lebih sikit lagi lah, hebat sungguh,mengkagumkan gandingan anda
berdua PM dan RM.
Hebat betul.NOW EVERBODY CAN TWEEEET TWEEEET TWEEEET.
TOLONG TWIT LEBIH SIKIT TWIT Lah.
arjuna waspada
changkat lobak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif