Jumaat, 6 Disember 2013

Melayu Kena Sedar : "Perpecahan" Merugikan

SUATU ketika ada komentar menyanggah: “Cerita-cerita harus ada kebangkitan Melayu, Melayu tidak ke mana bersama pembangkang” dan lain-lain lagi (yang manfaat cerita ini positif untuk Melayu), jangan diperbesar-besarkan. Kerana balas komentar ini – semua ini kenyataan yang sengaja diluahkan untuk sekadar menakutkan-nakutkan orang Melayu. Dan mustahil Melayu yang majoriti 60 peratus ini boleh bertukar minoriti pula. Memang! orang Melayu yang 60 peratus inilah yang membentuk 27 juta rakyat negara ini. Tapi adakah Melayu ini benar-benar ‘majoriti’?

Sebab itu apabila Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak membangkitkan isu Melayu di akhir ucapan dasar Perhimpunan Agung UMNO 2013 semalam, jangan pula kita umat Melayu terkedu. Hayatilah sedalam-dalamnya dengan fikiran terbuka peringatan Najib ini: “Ke manakah orang-orang Melayu hendak membawa diri, jika UMNO sudah tiada lagi. Sanggupkah Melayu akhirnya merempat dan terbangsat di tanah sendiri?” 

Hakikatnya orang Melayu tidak boleh leka. Orang Melayu di Malaysia kini berpecah tiga. Kalau pecahan ini sama rata, dengan tiap satu puak atau parti, peratusan mereka adalah 20 peratus. Meskipun mungkin ada parti mendapat lebih ramai penyertaan, jumlah peratusan mereka tak mungkin 50 peratus atau lebih. Angka-angka sokongan kepada Pas sahaja dalam pilihan raya memaparkan lebih 50 peratus daripada pengundi Melayu menyokongnya. Lima puluh peratus daripada 60 peratus adalah 30 peratus. Baki 30 peratus terbahagi antara UMNO dan PKR dengan UMNO mungkin mendapat bahagian yang terbesar. Kalau dicongak yang 60 peratus pun sudah berpecah kepada tiga puak. Setiap satu pula mendapat peratusan kurang 50 peratus penduduk. Maknanya apa? 

Memang kurang daripada majoriti. Lebih malang lagi puak-puak ini pula bermusuh, bercakaran sesama mereka sehingga ketiga-tiga menjadi lemah. Jadi, memang tidak ada lagi kuasa 60 peratus pada Melayu. Kita jangan lupa sekitar 1511 bala tentera Sultan Melaka jauh lebih besar daripada soldadu Portugis yang menyerang Melaka. Tetapi bala tentera Melaka kalah. Bilangan yang besar tak penting. Yang penting keupayaan pasukan. Inilah kebimbangan yang dibangkitkan Presiden semalam. 

UMNO menjadi sandaran orang Melayu bergantung harap. Bukan pembangkang Pas, PKR, apalagi DAP yang memiliki kerusi pilihan raya terbesar pakatan. Jangan Melayu lupa, di sebalik pertempuran hebat tentera Melaka dan Portugis, ‘berdiri’ si Kitol dan Raja Mendeliar. Dalam kalangan orang Melayu yang berpecah tiga ini pun, ramai lagi si Kitol dan Raja Mendaliarnya. 

Oleh 

PAS Perosak Agama
PKR Pemusnah Bangsa dan Pencinta LGBT
DAP Amat Rasis dan Bahaya

Wallahhu'alam

Penulis,

Tiada ulasan:

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif