Ahad, 21 Disember 2014

GAGAL RAIH AFF SUZUKI 2014: Kesilapan Dollah Masukkan Safee Sali


Safee Sali tiada sumbangan. Berlari dengan lemah, gagal mencabar bola, tidak agresif, tiada percubaan ke pintu gol, dan paling malang, melepaskan peluang untuk mendapatkan satu gol ketika Malaysia patutnya mendahului Thailand 4-0. Dia memang amat diragui bagaimana seorang pemain simpanan JDT boleh diangkat sebagai pemain utama. Sejarah dia pada tahun 2010 tidak boleh dipakai lagi kerana bola sepak perlukan prestasi. Amat jelas, 2014, Safee Sali hanya layak menjadi penonton sahaja.

Ada suara sumbang menyalahkan Mat Yo kerana menjatuhkan pemain lawan didepan pintu gol, tetapi kenapa kita tak memuji Mat Yo kerana usaha dia melarikan bola ke hadapan pintu gol lah, Malaysia memperolehi penalti di separuh masa pertama dan sepakan percuma pada separuh masa ke dua yang kedua-duanya disempurnakan oleh Safiq Rahim dengan begitu cemerlang.

Biarpun kelemahan Safee Sali jelas, namun Tamingsari amat memuji 10 lagi pemain Malaysia termasuk dua orang yang terpaksa dikeluarkan akibat kecederaan. Jika bola sepak semalam tanpa Safee Sali, pastinya ada sessuatu yang lebih bermakna berlaku.Semua pemain amat berkerja keras sehingga kita mampu meghilangkan sebentar kelebihan Thailand. Tanpa Safee Salilah, Malaysia gah layak ke Semi Final dan tanpa Safee Sali lah Malaysia layak ke Akhir.

Memang Thailand pasukan yang hebat dan sangat layak memenangi piala AFF Suzuki 2014. Tidak terkecuali pasukan Malaysia bimbingan Dollah Salleh yang sangat cemerlang kerana mampu melangkah sejauh ini walaupun di awal kejohonan tampak begitu tempang dan tiada harapan.

Tahniah Harimau Malaya
Tahniah Gajah Perang

PAS Perosak Agama dan Pemecah Bangsa
PKR Pemusnah Bangsa, Pencinta LGBT dan Pro Israel
DAP Amat Rasis, Anti Melayu dan Anti Islam

Wallahhu'alam

Penulis,

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif