Jumaat, 19 Disember 2014

Krisis Ekonomi : Ketenangan Kerajaan Mengusarkan Rakyat


Ekonomi Malaysia dilihat bakal menerima impak yang sukar diramal memandangkan harga minyak dunia makin menyusut serta nilai tukaran wang ringgit yang makin jatuh. Harga minyak yang jatuh ini akan menyebabkan perdagangan Petronas menyusut. Nilai matawang jatuh pula menyebabkan kos import termasuk kos keluar negara akan menjadi lebih mahal.

Kerajaan hari ini dilihat masih tenang menghadapi situasi ini tidak seperti semasa Tun M memerintah dimana, rakyat Malaysia digalakan membeli barangan tempatan. Kempen beli barangan tempatan akan menjadi begitu viral di media massa arus perdana kerana dengan kuasa penguna yang sangat signifikan kepada jatuh bangun ekonomi sesebuah negara. Perlunya rakyat mengurangkan kebergantungan import akan membolehkan pengaliran wang ringgit keluar dapat dikurangkan.

Nilai mata wang ringgit yang diniagakan secara demand and supply memang akan menghadapi risiko kejatuhan kerana ia amat bergantung pula kepada nilai dagangan Malaysia. Jika kita memiliki nilai eksport yang tinggi berbanding import ini bermakna permintaan kepada ringgit lebih tinggi berbanding petukaran dengan mata wang lain untuk proses import. 

Rakyat Malaysia kini menanti apakah kesan GST kepada harga barangan. Jika kos import pun sudah menjadi mahal, bagaimana pula sektor perniagaan mahu mengadaptasi GST yang bakal dilaksanakan tahun 2015. Sememangnya penguna akan lebih berrhati-hati di dalam pengunaan dan ini akan memberi kesan negatif kepada KDNK negara. 

Tamingsari amat berharap ada satu mekanisme terbaik yang perlu difikirkan oleh pakar-pakar ekonomi Malaysia yang pernah menyelamatkan Malaysia dari krisis kewangan tahun 1997. Biarpun situasinya tampak berbeza namun, pastinya jalan penyelesaiannya mungkin memiliki bahasa yang sama. Dalam keadaan seperti ini, kerajaan perlu mengurangkan ketirisan kewangan dengan dasar-dasar yang tidak menyumbang kepada peningkatan KDNK. 

Kerajaan juga perlu terus komited meningkatkan insfrastruktur ke arah lebih ekonomi dan baik untuk menarik pelaburan asing ke Malaysia kerana dengan cara ini, impak positif kepada sosioekonomi mampu dijanakan.

PAS Perosak Agama dan Pemecah Bangsa
PKR Pemusnah Bangsa, Pencinta LGBT dan Pro Israel
DAP Amat Rasis, Anti Melayu dan Anti Islam

Wallahhu'alam

Penulis,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif